Лекар и общински съветник мери кръвна захар без пари

Лекар и общински съветник мери кръвна захар без пари | StandartNews.com

Добрич. Общопрактикуващият лекар д-р Желка Керанова, която е и общински съветник в добричкия парламент, отвори своеобразен кабинет пред един от хотелите в центъра на града, където безплатно измерва нивата на кръвна захар на желаещите добричлии.

Инициативата е на Общинския съвет на БСП д-р Керанова и председателя на социалистите в града Мая Димитрова и е посветена на Световния ден за борба с диабета. Инициативата бе обявена с начален час 11.30 часа, но още от 11 часа на хотелската тераса въпреки лошото време, се бе извила опашка от желаещи. До обяд над 100 добричлии бяха минали през символичния медицински кабинет, като лекарят обеща и след обяд след 17 часа отново да извършва изследването.

"Идеята да се заостри вниманието на хората, защото в последните години изключително много нарастват болните от диабет. Не на последно място е тревожен фактът, че пада и възрастовата граница и има много деца, които боледуват. Според едно изследване на СЗО се твърди, че ако диабетът се разраства с тези темпове, то през 2026 г. болните от заболяването в световен мащаб ще са 300 млн. души, колкото е населението на една страна. България не прави изключение и болните у нас са 8.3 на сто, което средно означава, че няма семейство, в което да няма поне един, страдащ от това заболяване" - каза д-р Керанова.

В следобедните часове тя и детски ендокринолог ще предоставят информация за това какви са симптомите на заболяването и какво може всеки един да направи, за да се предпази или да не стига до по-сериозната фаза на болестта.

"Основното е начина ни на живот, на хранене, двигателната ни активност. Ако научим хората на правилния начин на живот, то една голяма част от преддиабетните състояния могат да бъдат предотвратени" - убедена е д-р Керанова.

Тя горещо препоръчва също на всеки българин навършил 18 години, веднъж годишно да изследва стойностите на кръвната си захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай