Лъжа е, че ГЕРБ и БСП са без алтернатива

Реформаторският блок трябва да прерасне в коалиция за изборите

Лъжа е, че ГЕРБ и БСП са без алтернатива  | StandartNews.com

Д-р Петър Стефанов Москов е български лекар и политик. Петър Москов Звършва "Медицина" в Медицински университет – София, специалност Анестезиология и интензивно лечение. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на ДСБ. Член е на ДСБ – район "Средец". На националното събрание през 2007 г. е избран за член и на Националното ръководство на партията.

През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция.

- Г-н Москов, ще се обедини ли дясното или в него ще има множество разпокъсани субекти - Реформаторски блок, СДС ...?

- Цялото ни общество живее в състояние на една заблуда и две лъжи. Заблудата е, че в момента ГЕРБ - БСП е противопоставяне между дясното и лявото. При управлението на ГЕРБ се увеличи администрацията и се национализираха здравните вноски, това не е дясно. БСП въведе плоския данък, това няма как да се нарече ляво. Става въпрос за карнавални маски, на които пише ГЕРБ или БСП, но те обслужват едни и същи олигархични кръгове.

Лъжите - първата е на БСП - оттам питат защо сте против нашето управление, сравнявайки го с това на ГЕРБ. Да сравняваш едно лошо нещо с друго е доказателство, че не можеш да намериш верния път. Втората лъжа е, че алтернатива няма - има и ние се надяваме това да бъде Реформаторският блок и обединението на дясното.

- Докъде стигнаха разговорите със СДС?

- Новият лидер на СДС Божидар Лукарски даде важни и смислени заявки. Той декларира, че СДС няма да бъде организация на ГЕРБ. Посоката, в която иска да води СДС, е реформаторска и на обединение. Това е добра заявка, остава да видим доколко и Националният им съвет ще я потвърди. Досега официални разговори с тях не сме имали.

- НДСВ също ще правят ново обединение, сондирали ли сте мнения с тях?

- Кой с кого е тръгнал да се обединява на мен не ми е интересно, важно е около и върху какви политики ще се обедини. В първия документ на Реформаторския блок бяха посочени стъпките за излизане от настоящата криза и първата беше оставка на сегашното правителство. Буквално на следващия ден от НДСВ излязоха с позиция, че за тях подобна стъпка не е решение. Това прави невъзможно всяко обединение.

- Как седят нещата с БЗНС?

- Блокът е отворен - той е място, където да бъде структурирана ултимативна платформа за развитието на България. В този смисъл всички, които я споделят, са добре дошли.

- Една друга платформа, която скоро беше анонсирана, е тази на Саша Безуханова, с какво отношение сте към нея?

- Реформаторският блок е заявил себе си като общественополитическа алтернатива. Г-жа Безуханова прави общност за генериране на граждански идеи и експертизи. Приветствам създаването на подобни проекти. Бихме могли да изработим едно добро сътрудничество с тях.

- Защо толкова предпазливо заявявате намеренията си за еволюция на Реформаторския блок в една предизборна ситуация?

- Между нас има различия и те не се крият. От убедеността ни да ги оставим на втори план зависи дали ще се случи алтернатива на сегашната ситуация в парламента. Стъпките вървим една по една, освен това сега няма насрочени избори и нужда да се обявяваме като някой, който ще ходи на избори. Между ДБГ и ДСБ съществува висок процент на яснота, че Реформаторският блок трябва да прерасне в политическо представителство на изборите. Формата за това е коалиция.

- Повече от месец продължават протестите, защо никой от властта не ги чува?

- Властта се опитва да създаде различен дневен ред. Когато говорим за протести, това не означава 10-20 хиляди души на улицата. Между 65 и 85 процента от пълнолетното население на България, което застава зад протеста. Ако се правиш, че не чуваш това и искаш да го счупиш, трябва да си даваш сметка срещу какво вървиш. Ако искаш да счупиш собствения си народ, това не се нарича демокрация. Иначе те чуват, но говорят по начин, който мен ме връща в годините, когато бях пионерче или комсомолче. Когато видни представители на БСП казват, че посланиците на Франция или Германия трябва да бъдат екстрадирани заради думите си, това ни връща в 70-те години. Когато казват, че дестабилизацията на България се извършва от САЩ, Шеврон и Отворено общество, по подразбиране означава, че стабилността се гарантира от Русия, Газпром и клуб "Чегевара".

- Защо ГЕРБ се скри?

- Защото няма подготовка да бъде парламентарна опозиция. Освен това в групата ГЕРБ нещата не са единни и присъствието в парламента би довело до различни процеси на роене. Затова за Борисов е важно да задържи своите представители навън. Трето - той се опитва да покаже, че е различен от БСП, но хората прозират какво седи зад фасадата - виждат, че там има едни и същи финансови интерeси.

- Да очакваме ли коалиция между БСП и ГЕРБ?

- Не, за Борисов това е невъзможно.

- Има ли бъдеще "Атака"?

- Тъжният отговор е винаги, защото високата степен на социално изключване на общности винаги ще бъдат привлечена от крясъка, от посочването на врага в лицето на различната вяра, етнос или пол, няма значение. Този вик за помощ на хората, които не могат да свържат двата края, ще намери такава партия. Затова трябва да се разкъса връзката между управлението и олигархията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай