Лавица

Лавица | StandartNews.com

"Отвътре и отвъд обетованата земя"

е нарекъл пътеписната си книга Любен Петков. Известният писател твърди, че животът на всеки от нас е разлистена, непрочетена книга. Спомените му от Атон, Виена и много други култови места се четат на един дъх. Издател е "Жанет 45".

"Завръщане на острова"

е разказ за приключенията на две приятелки Шарлот и Никол, които са прекарвали летните си ваканции във вилата на родителите на Никол на малък остров в Атлантическия океан. След много години те се срещат отново на острова, но всяка от тях крие тайна, която преобръща живота им.

"Светлина след живота"

е изследване на един от най-авторитетните руски учени Константин Коротков за момента на смъртта, когато сърцето спира, а близките плачат неутешимо. Достъпно са поднесени разкритията му за колебанията в човешките енергии в продължение на няколко дни след фаталния край.

Личността винаги е самозависима

Как да бъдем самозависими? Отговор на този въпрос ни дава известният писател психотерапевт Хорхе Букай. Крайъгълен камък е преди всичко любовта към себе си, убеждава ни той. И още - не бива да чакаме друг да определи кои сме, да чувстваме и мислим това, което самите ние чувстваме и мислим, а не които други биха чувствали и мислили на наше място. Както и да рискуваме, но при условие, че сме готови да платим цената на тези рискове.

И великите хапват и пийват

Авторът Петър Величков е ползвал свидетелства на очевидци, позовавал се е на стари менюта, снимки и мемоари, за да възкреси любимите гозби на Фердинанд, цар Борис III, Петко Славейков, Иван Вазов, Елин Пелин, Багряна... Ще прочетем какво са хапнали за последно Стефан Стамболов и Яне Сандански. Величков е приложил автентични рецепти от началото на ХХ век, а повечето от снимките в книгата се публикуват за първи път.

"Портрет на поета като млад"

Това е третият роман на Недялко Славов, който ни връща в една привидно отминала епоха, когато изящното беше вредно, а духовното - насила пъхано в чужди калъпи, казва за книгата Емил Андреев. И продължава: Тази книга е болезнена гротеска за кривите огледала на нашата младост, тя е своеобразно отмъщение за смазваните ни, но все пак оцелели чувства. Написана е с покъртителен поетичен език, нямащ аналог в родната литература.

"Конспирацията Караваджо"

Великият художник Микеланджело да Караваджо е гений и бунтар с необуздан нрав, живее на ръба на закона и в конфликт с Църквата. Неочаквано става свидетел на стъписваща тайна, която може да му струва живота. Затова я запечатва в картината си "Залавянето на Христос". След векове племенник на йезуита Деклан О'Мали открива странна връзка между шедьовъра на Караваджо и зловещия кардинал Босани... Уолтър Елис е написал книгата си след дълги проучвания на живота на ренесансовия художник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай