Лавината уби фармацевт и еколог от Брюксел

Лавината уби фармацевт и еколог от Брюксел | StandartNews.com

След битка с 2 м преспи свалиха телата на Камен, Момчил и Кристиян от планината

Водопадът от сняг и камъни ги влачил 800 м, момиче и трима мъже оцелели по чудо

Еколог, учил в САЩ и Белгия, и магистър-фармацевт са сред загиналите трима софийски сноубордисти под връх Безименен над хижа "Яворов" в Пирин. 38-годишният Камен Чипев е съосновател и председател на управителния съвет на сдружението "Екосистем Юръп". Екоактивистът има бакалавърска степен по антропология от американски университет и магистратура по екология на човека от Белгия. Работил е в Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия (ЕК) и повече от 8 г. като директор програми и проекти във Фондация ТАЙМ. Дружеството му е единственото сертифицирано у нас за система за управление по околна среда (EMAS). Единствено екологът от "Зелените" Борислав Сандов от над 300 приятели във Фейсбук сложи като профилна снимка

жалейка с горяща свещ в памет на Чипев

показа проверка на "Стандарт".

Лавината уби и 34-годишния приятел на Камен - Момчил Велчев, който е фармацевт, през 2011 г. е участвал в XCo Adventure Cup: Трите планини, научи "Стандарт". Под снега издъхна и 29-годишният Кристиян Велинов, който също си падал по всякакви екстремни спортове - скачал с бънджи, парашут, спускал се по снежните улеи със сноуборд.

Лавината помита и влачи 800 м Камен, Момчил и Кристиян към 15 ч в неделя. Срутването е причинено от тежестта на шестимата скиори, които правят поредното екстремно спускане по улея. Те тежат общо над 400 кг, а понякога и една птичка стига, за да отприщи стихията, обясниха опитни планинари след трагедията. Трима от фрийрайдърите в компанията са имали невероятен късмет, тъй като се озовали в периферията на лавината, която ги изхвърлила встрани и са останали невредими. Момчил, Кристиян и Камен обаче са подмятани като перца надолу по улея. Ударната мощ на такава голяма лавина е 80 кг върху квадратен сантиметър,

все едно те удря нещо по-мощно от влак

уточняват експерти. Тя е влачила със себе си огромни скали, камъни и дървета. Тримата са загинали от тежките травми.
"Жалко е това, което се случи. При това стана с толкова подготвени и опитни планинари. Оцелелите веднага са започнали да изравят приятелите си. Първият е намерен на 5-ата минута, а един от загиналите е бил в дълбока 4 м преспа", сподели планинският спасител Петър Чолев. Като по чудо оцеляло и едно от двете момичета в компанията. Тя била заедно с шестимата по пътя към връх Безименен, но много сняг я накарал да се върне в хижата.

Край голф комплекса в подножието на Пирин към 10,00 ч в понеделник бе извършен оглед от полицията на телата на тримата й приятели, които загинаха в неделя. Рано сутринта спасителите стигнаха до х. "Яворов", за да свалят труповете. Още в неделя вечерта община Разлог и лично кметът Красимир Герчев осигуриха необходимата техника. Ситуацията обаче била много опасна. Част от лавината "висяла" над мястото на трагедията,

можела да рухне върху спасителите

Нямало как да се стигне с шейни до връх Безименен заради дълбоките почти 2 м преспи. Затова община Разлог предоставила ратраци (б.а. - високопроходими снегоутъпкващи машини) на Планинската спасителна служба (ПСС).
Труповете на загиналите бяха транспортирани с две линейки за извършване на аутопсия в моргата на МБАЛ - Благоевград в 11,30 ч. Оцелелите от групата пък бяха докарани за разпит в полицията в Разлог, но отказаха да разговарят с репортери. Скиорите бяха вкарани в участъка през задния вход. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Не беше безразсъден, нещо се е объркало

Стоян Фълджийски, партньор на Чипев

- И двамата с Камен Чипев сте запалени по екстремните преживявания, заедно ли бяхте край хижа "Яворов"?

- Не, имах ангажименти и затова този път не пътувах. Иначе често сме заедно. Той от малък е сноубордист, докато аз обичам повече ските.

- Това ви е спасило един вид?

- Не мисля за себе си в такъв момент. Едни са се спасили, или са спасени, едни са загинали.

- Знаете ли как е станало всичко?

- Не знам как са се събрали тези 17 души. Камен беше много разумен човек, не е любител на крайните рискове. Много обичаше природата, стараеше се да живее в хармония с нея. Пледираше постоянно да се употребяват разумно ресурсите на планетата. Беше безкрайно обичлив човек - към другите хора и към природата. И той беше обичан от много хора. От 2 г. трима души начело с него създадохме своя екоорганизация. Камен е човек с много хъс и вдъхновение, беше истински лидер. Не знам какво се е объркало в последния момент, но се е объркало завинаги, за съжаление.

- Казват, че това не е най-трудното препятствие, пред което се е изправял?

- Не може да се каже така. Никой не знае какво е било горе - там условията се променят за минути. Пътуваше много, обичаше предизвикателствата, но никога не е бил безразсъден. Но нещо се е объркало.

 

Пускали се в Пирин почти всеки уикенд

17-те приятели с вкус към адреналина пристигнали в х. "Яворов" в петък вечер. Повечето от тях идвали в Пирин почти всеки уикенд заради тръпката да карат на ръба. Почти всички са висшисти, с престижни професии, културни и възпитани.

"Да ти е кеф да ги гледаш! Не се наливат с алкохол, а идват, защото обичат природата и екстремните спускания. В хижата не вдигат шум, четат книги, говорят. Но планът им в неделя явно не проработи. Трагедия, пред очите ми са трите млади момчета, които вече ги няма на този свят", вайка се след трагедията Радко Божинов, секретар на Туристическо дружество "Пирин" в Разлог. "На някои от тези млади мъже не им е било за първи път да попадат в лавина. Сигурно предния ден, в събота, са я подсекли. Част от тях са спускали малкия улей под връх Погледец, а въпросните шестима са избрали големия улей под връх Безименен", разкрива Божинов. Смелчаците в събота дори помогнали на хижарите да пробият пътя по туристическата пътека. Били здрави и тренирани, отлично екипирани. Носели и уреди срещу лавини.

Божинов се жалва, че около хижата няма сигнал на GSM-ите, а преди 2 г. говорил с мобилните оператори да поставят клетки, но безуспешно. "В групата обаче разполагаха с радиостанции", твърди Божинов.

След трагедията оцелелите се прибрали в хижата. Били в шок, травмирани и уморени, но се държали мъжки. Дори намерили сили да направят разбор на спускането си. "Вярваме, че ако не още следващия уикенд, то след още седмица, пак ще са тук или другаде, за да карат по неутъпкан сняг", признават планински спасители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай