Лавина затрупа трима души на Мальовица

Скиорите успели сами да се изровят

Лавина затрупа трима души на Мальовица | StandartNews.com

Трима души са били повлечени и частично затрупани от лавина на Мальовица.

За това съобщи председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил Момчил Панайотов на страницата наорганизацията във фейсбук.

“Внимание, сериозен риск от лавини! Вчерашното предупреждение се е оказало съвсем вярно – преди малко разбрах за лавина с трима повлечени и частично затрупани човека на Мальовица! Remote trigger (задействане от разстояние), което е вероятен признак и за слаб слой под снежната дъска! Изложението е цялостно западно, но със северен компонент! По думите на хора, които са огледали района “всичко изглежда заредено”, написа той.

“Сходна лавина е имало и вчера, за щастие без да повлечени хора. Проблемът вероятно го има на много други места в Рила! Съветът ми е да внимавате много и да сте консервативни при избора на маршрут следващите дни, особено предвид пръхкавия сняг, който “крие” опасността и очакваното хубаво време! Планината е там, стръмните спускания няма да избягат, моля не рискувайте! Благодарим и за споделянето на информация!”, предупреди Момчил Панайотов.

По-късно потребителят Любомир Гаджев съобщи в страницата, че тримата затрупани са упели сами да се изровят.

 

Той публикува и снимки от мястото на лавината, като посочи, че тя е предизвикана от четитрима скиори при пантене нагоре. "Всичките склонове в долината са заредени с едни 25-30 см навявка, която има изключително лоша спойка със снега под нея. Бъдете много внимателни и консервативни в избора на линия", предупреди Гаджев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай