Лагер Белене става туристическа атракция

С реализацията на проекта, Белене ще стане част от световната карта

Лагер Белене става туристическа атракция | StandartNews.com

“За българската история лагерът “Белене” остава най-големият, най-секретният и най-дълго просъществувалият лагер за политически и идеологически противници на БКП през периода на тоталитарното управление. Искаме в памет на невинно избитите и невинно пострадалите да има едно такова запазено място в нашата държава”, разказа пред TravelNews Михаил Маринов, който стои зад идеята и е председател на организацията.  

Лагерът „Белене“ е единственото място в България, където са запазени и част от сградите от втория период на неговото съществуване от 1959-та до 1987-ма година, а територията е изцяло съхранена.

Това позволява историята да бъде възстановена, а мястото превърнато в място за почит към невинните жертви и място, което да разказва на бъдещите поколения за зверствата на комунистическия режим, за да не се допуснат отново грешките от близкото минало.

В непосредствена близост до мъжкия лагер са изградени и за кратко съществуват женски и младежки трудови лагери, а множество документи и видео свидетелства разказват, че на съседния остров “Предела” се намират един или няколко масови гроба с телата на убитите от лагерите “Белене” и “Ловеч”, обясни Михаил Маринов.  

По време на комунистическия режим в страната са създадени и функционирали повече от 20 подобни места за изолация, които са старателно унищожени. Това прави останките на “Белене” единствени и уникални.

Те се намират на остров “Персин“, който е част от т.нар. Беленски Дунавски архипелаг, състоящ се от 19 острова. Местността е близо до град Белене, а до тях се стига по 13.5-километров силно амортизиран и труднопроходим терен, който поддържаме здрав, чист, окосен и проходим през последните години, подчерта Маринов.

Островът сам по себе си е впечатляващ, тъй като е най-големият български дунавски остров, част е от територията на природен парк “Персина”, а там и до ден днешен функционира затвор за криминално осъдени лица, с който е свързан и по-стриктният контрол при влизане. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай