Кушлев с разкрития за ЕГН-то на Нотариуса и ресторанта на Татарчев

Отнели 430 хиляди лева на Божанов

Кушлев с разкрития за ЕГН-то на Нотариуса и ресторанта на Татарчев | StandartNews.com

Нови разкрития за показно убития Мартин Божанов – Нотариуса направи първият председател на Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев. Той съобщи, че комисията е отнела на Божанов 430 хиляди лева за измами от 1996 г.. Тогава той е бил с първото си ЕГН, заяви Кушлев.

В продължение на три месеца, три екипа  преглеждали делата в периода от октомври до декември 2005 г.

"Хората бяха отделили 30-40 дела, трябваше да видим какво имущество имат, не съм познавал Божанов, но едно от тези дела, които образувахме, бе срещу него, мина през всички инстанции и съдът постанови да му се отнемат 430 хиляди лева за измами", обясни проф. Кушлев в сутрешния блок на БНТ.

"Трябваше да се получат съобщения от всички банки дали притежава пари в тях, от всички служби дали има имоти. След нашата комисия, никой не го е безпокоил за нищо", допълни Кушлев.

Запитан как след това е получил документ, че не е бил обект на разследване, Кушлев допусна, че при тях разследването е проведено в момент, когато е бил с първото си ЕГН, защото е било за "нещо от 1996 година".

Според Кушлев смяната на ЕГН-то му е огромен пропуск и говори за корупция.

Запитан дали това не е човек, който си е сътрудничил със службите, професорът обясни, че е имало други "хора-клиенти на комисията", но някои служби са се опитвали да й влияят.

На въпрос как магистрат може да ходи в частен клуб, той каза, че това е необяснимо.

"Имаше един ресторант на улица "Белчев", с Иван Татарчев (б.р.: бившият главен прокурор) бяхме приятели, там имаше златни карти и срещу тях не се плащаше цялата консумация, а 60%", коментира той и допълни: "На мен ми предложиха, но аз отказах, а бях приятел с Татарчев. Проблемът е много голям."

"Иска се изключителна смелост и твърдост да устоиш на поста председател на тази комисия", обясни още той и допълни: "Премиерът Станишев ми каза, че благородно ми завижда”.

Кушлев разкри и какви заплахи е получавал: „Жена ми намира писмо в бял плик, без адрес. Писмото бе до нея.

Текстът бе горе-долу следният: "Драга, аз съм ваша близка, в определени кръгове чухме, че искат да ви запалят къщата, пазете се"”.

Дадохме го на главния секретар на МВР Илия Илиев при Румен Петков. Назначаха ми охрана за 3 месеца, но не разкриха от кой идва заплахата, каза Кушлев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай