Кунчев: Този вирус не се държи нормално

Рано е да определяме дали има втора вълна на вируса

Кунчев: Този вирус не се държи нормално | StandartNews.com

Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Рано е да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, защото има значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици", каза д-р Кунчев.

Ние сме на пето място сред десетте балкански страни - далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция и Сърбия.

Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи - заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки. Нека да видим как ще се развият нещата от тук нататък,

"Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства и на предпазни средства.

"Лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение.

Той каза още, че най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат са овладени и там няма новозаразени.

Ннеспазването на мерките води до нови заболели. Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол", допълни Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай