Отлив на кандидат-студентите ни за Острова

Британските университети откриват филиали в Кипър

Отлив на кандидат-студентите ни за Острова | StandartNews.com
  • Британските университети откриват филиали в Кипър
  • Кандидат-студентите ни напират за Нидерландия 

Британските университети предлагат за наши студенти късен прием след Брекзит при всички условия, които и досега са били валидни, включително кредити за студенти от ЕС, но желаещите са по-малко. Вариантите ще бъдат предложени по време на изложението "Световно образование", което се провежда този уикенд.

Сред вузовете, които предлагат този вариант, са Портсмут, Ковънтри, Мидълксекс, по сомпютри, психология, архитектура и инженерни специалности. "Това е шанс за кандидат-студенти, които не са доволни от настоящия си прием или са закъснели да подадат документи на 15 януари, когато изтече срокът", каза Стефка Зашева от "Световно образование". Тя посочва, че в подадените тази година документи от кандидат-студенти има 10 на сто спад спрямо миналата година. Сегашните условия за студентски кредити се запазват същите до 31 декември 2020 година. 

Междувременно редица британски университети се опитват да реагират на Брекзит, като отварят кампуси в други страни като Кипър или въвеждат специални стипендиантски програми.  

България остава на шесто място по брой изпратени студенти в Нидерландия, посочват още от "Световно образование". През последните три години броят на сънародниците ни, които учат там, надхвърля 3200. Заради Брекзит интересът към Холандия се засилва, а това довежда и до някои рестрикции - по-ранни срокове за подаване на документи и допълнителни тестове по математика за някои специалности. Има и специален хорариум за часове по биология и химия за определени специалности, посочват от "Световно образование". Има засилване на интереса и към Австрия, Германия и Испания. Освен компютърни специалности и бизнес, интерес се проявява и към физиотерапия, здравни специалности, психология.  

Изложението ще акцентира и върху бъдещия избор на сегашните седмокласници, защото те трябва да решат съвсем скоро кои предмети ще изучават от десети клас, за да кандидатстват приоритетно с тях. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай