Край с евтините горива. Експерти посочиха къде е спасението

Съвети даде и автомобилният състезател Румен Дунев

Край с евтините горива. Експерти посочиха къде е спасението | StandartNews.com

Статистиката сочи, че с 5 ст. за литър е поскъпнал бензинът от началото на януари досега, с 8 ст. дизелът, а метанът с 4 ст.

Като експерти прогнозират, че при ново покачване на стойността на международните пазари ще има нов скок. Например, ако барелът стигне 100 долара, може да доближим цени от около 3 лв.

Как да изразходваме по-малко гориво - полезни съвети сподели автоекспертът Румен Дунев.

"Ако искате да спестите гориво през зимата, трябва да почиствате без двигателят да работи, обясни Дунев пред БНТ.

Друго важно е да се изберат гуми с нисък индекс на съпротивление, което намалява разходът на гориво.

Често пъти двигателят в зимни условия прекъсва, шофьорите форсират... много по-добър вариант е да се направи една диагностика, за да се установят неизправностите, допълни Дунев.

Важно е и теглото на автомобила - разчистете непотребния багаж и така ще намалите и разхода на гориво.

Има и още полезни съвети.

Задръстванията и лошите пътища също „помагат” като цяло средната скорост на пътуването, да не бъде толкова висока, колкото ви се иска.

А измерванията доказват, че при движение по път с ограничение от 90 км/ч, стига то да се спазва, може да се спести поне по 2 литра на всеки 100 км в сравнение с пътуване със 120 км/ч.

Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за средния разход след всяко пътуване (например от работата до дома). Това със сигуност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, повечето съвременни смартфони имат приложения, които контролират разхода, така че - използвайте ги.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай