Край на контролния талон за шофьорите

Той е наследство от соца

Край на контролния талон за шофьорите | StandartNews.com

Край на контролния талон за шофьорите. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени в парламента от Мария Капон и депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, предаде „Монитор”.

По сега действащия закон талоните са неразделна част от книжките и потвърждават тяхната валидност, поради което трябва задължително да се носят. Глобата за шофьор без талон е 10 лева.

Идеята е информацията за контролните точки на шофьорите да се пази в регистър на МВР, а хартиеният син или оранжев (златен) талон да бъдат премахнати.

„Синият талон нищо не означава, той е една социалистическа измислица, която я няма никъде по света и няма абсолютно никаква функция“, коментира Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му, талонът наследство от соца, когато не е имало информационни системи, за да могат катаджиите да разберат при проверка на водач на пътя дали има някакви нарушения. Сега това е напълно излишно, защото при въвеждане на ЕГН на водача в таблета, пътният полицай вижда цялото му досие – дали има невръчени фишове и актове, неплатени глоби, колко са контролните му точки, както и всичките му предишни нарушения. Реално с отпадането на талоните за шофьорите няма да се промени абсолютно нищо освен задължението да ги носят със себе си.

Засега няма яснота дали ще остане привилегията, с която се ползват притежателите на златни талони, издавани на водачи, които в продължение на 6 г. не са извършили нарушение. При сегашните правила, ако шофьор със златен талон бъде спипан в нарушение, той ще си понесе предвидената по закон санкция, но няма да му бъдат отнети контролни точки за първото нарушение. Привилегията не важи при употреба на алкохол или наркотици, както и при отказани проби за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай