Кръчмите да плащат данък "пушачи"

Налогът да отива във фонд за борба с цигарите, предлага Татяна Буруджиева

Кръчмите да плащат данък "пушачи" | StandartNews.com

- Шофьор ли сте, г-жо Буруджиева?

- Да, имам книжка. Но не карам, защото не смятам, че съм достатъчно добър шофьор.

- В новия закон за пътищата, в чието подготвяне участвате, има доста радикални идеи - да скочи от 100 на 1000 лв. глобата за минаване на червено, колата да бъде "арестувана" при каране в нетрезво състояние. Очаквате ли съпротива?

- О, със сигурност. Това, което цитирахте, е в много начална фаза. Но това са практики в много европейски държави. Убеждението ни е, че законът трябва да служи по-скоро за превенция. Той не трябва да бъде прилаган постфактум - след тежко произшествие. Трябва да е така направен, че да минимизира рисковете за всички участници в движението. Дори да не са толкова високи наказанията за преминаване на червено, например - в Гърция санкцията е 700 евро при първо нарушение. Нали разбирате, че това е една работна заплата.

- Но в Гърция българите спазват ограниченията, а в България - не? Защо? Защото там има санкция!

- Да. Нещата трябва да се огледат и да бъдат в синхрон. Давам ви пример за лошо организация - в София от Румънското посолство до гара Подуяне има 4 светофара, два от които са абсолютно безсмислени, три подлеза, от които само един е ремонтиран, и три пешеходни пътеки - едната е за музей, другата - за мол. Същевременно специалисти казват, че трябва да се повиши скоростта в такива участъци! Е, как да стане?! Но преди да се мисли за санкция, трябва да бъдат създадени условия на хората да се придвижват нормално.

- Като човек, който пътува до Бургас с автобус, ви питам: Нормално ли е в рейсовете на дълги разстояния да не работят тоалетните?

- Не. Както не е нормално да си купиш билет с определена дестинация и да започне едно спиране - оттук пакетче, оттам нещо друго... Но всичко е въпрос на контрол. Има пилотни програми в Европа за машини, които ограничават скоростта и спират превозното средство при наличие на алкохолни изпарения в колата. Това е добре за междуградския и градския транспорт.

- Трябва да се сложат в автобусите?

"В обществения транспорт да има дрегер и машинки за скорост"

- Да. И в такситата. Но при тях големият проблем е, че трябва да се научим да сядаме на задната седалка, защото ако се качат пияни пътници до водача, какво се случва. А в крайна сметка те също имат право да бъдат превозени /засмива се/.

- Да разбираме ли, че в междуградския транспорт ще бъдат задължени да си отворят тоалетните, които хубавите автобуси така или иначе имат?

- Аз лично в дискусията бих настоявала. Сега започваме серия от обсъждания на 20 октомври. Резултатите ще бъдат представени в парламентарната комисия по транспорт, в МВР и експертна група ще обобщи предложенията.

- Реалистично ли е на младите шофьори да им бъде забранено да карат на магистрала, докато не натрупат поне 3 г. зад волана?

- Това е практиката в Италия. Трябва да видим какво ще е работещо в България. В Гърция залагат на изключително високи глоби. В Швейцария при първо нарушение глобите не са много високи, но при второ са драстични, дори се лежи и в затвор при рецидив. За младите шофьори предложението на КАТ беше да карат с придружител. Според мен обаче е по-добре да има ограничение за движение по магистрала. Защото какво може да направи придружителят? А и не е нормално друг да носи отговорност за теб - нали ти си шофьорът, ти си взел книжка. Ти трябва да натрупаш опит, не може винаги някой да ти казва какво да правиш.

- Има и друг проблем - не е нормално на хубав път в голям град да има 50 км/ч ограничение.

"И "костенурките" на пътя са рискови, нека глобяват и тях"

- Аз смятам, че ниската скорост също поражда рискови ситуации. Трябва да има наказание по определен тип класове пътища и за ниска скорост. Защото така пречиш на всички останали. Швейцария, например, сигурно е държавата с най-много поршета на глава от населението, но швейцарците си ги карат бързо в Германия. Защото в тяхната родина можеш с обикновено автомобилче да задминеш порше, защото разрешената скорост на магистрала е 110 км/ч. Но пък не може да се движиш по-бавно от 60 км/ч по магистрала.

- Какво трябва да е наказанието за костенурките по пътя?

- Каквото е за високата скорост.

- 1000 лв. за бързите и 1000 лв. за бавните?

- Ако е 1000 лева - да. Като говорим за Швейцария, там за първите 10 км над разрешените 110 км/ч глобата е 100 швейцарски франка, 20 км - 200 франка. Но при 131 км/ч се влиза в затвор, отнемане на книжка, всичко, каквото можете да се сетите.

- Ако и у нас стане така, това означава половин България да влезе в затвора!

- Ние нямаме и толкова затвори /смее се/. Това не е работещо за България.

- Ще се вдига ли разрешената скорост на магистрала от сегашните 140 км/ч?

- Първо трябва да проучим какво е състоянието на магистралите и пътищата. Защото старите участъци са доста амортизирани. А когато говорим за скорост, това задължително трябва да бъде съчетано със състоянието на пътя.

- Г-жо Буруджиева, според Вас парламентът функционира ли?

- Да, определено. Не функционира само когато ГЕРБ се заигра с кворума при вота на недоверие и при парламентарния контрол. Това са хора, които два месеца не бяха стъпвали в Народното събрание, а то си функционираше. И се приеха доста закони. ГЕРБ вече избраха да са в парламента. Сега трябва да изберат и дали ще работят.

- Ще мине ли през пленарна зала отпадането на пълната забрана за пушене на закрито? Защото по въпроса има раздвоение в БСП.

- По много закони има различни мнения - предполагам, че и по закона за пътищата ще има. Това не е бюджетът, в който трябва да покажем подкрепа на правителството. Но за пушенето сме поели ангажименти в кампанията за изборите.

- Допускате ли, че може да не мине през зала?

- Не мога да кажа. От всички групи има и "за", и "против". Аз пуша. Но съм направила своя избор. Първо - заради обещанията ми в предизборната кампания в Разград - в по-малките региони подобни малки заведения са изключително важни за препитанието и въпросът е изключително важен.

Второ - според мен е най-важно какво правим с младото поколение. Възпитала съм детето си да не пуши. И на всички младежи, с които се срещам като преподавател, говоря, че не трябва да стигат до тази зависимост. Но никога не съм приемала каквото и да е действие да е "със сопата". Трябва да го постигнем така, че наистина да вървим към общество без тютюнев дим. Но насила няма как да стане. Трябва да имаме много сериозна кампания както срещу дрогата, така и срещу пушенето. И най-вече срещу алкохола сред подрастващите. Със забрани в нито една европейска държава не е намаляла продажбата и консумация на цигари и алкохол.

Въпросът е да има работещ закон. Не съм склонна например в офисите отново да има пушални - това поставя непушачите в лошата ситуация да работят, докато другите димят. Либерализацията според мен трябва да е само за онези заведения, които са вложили средства във вентилация, теглили са кредити и сега са пред фалит. Защото предишната власт на ГЕРБ не си спази обещанието да остави този режим няколко години. А една власт трябва да е предвидима. Връщането на по-либералния режим обаче трябва да е съпроводено с много ясни програми за превенция и за стимулиране на отказване от тютюнопушене. Не разбирам защо например да имам в здравния си пакет различни услуги, а след като не съм болна от нищо друго, да не мога да използвам част от тези пари за лечение за отказване от тютюнопушене. Не може просто да забраняваме. В тази посока можем да говорим и за повишаване на данъка за място за пушач в заведение. И тогава от тези пари да се стимулира фонд за отказване от тютюнопушене, за превенция и т.н.

- Ще го предложите ли?

- Бих го предложила, когато между първо и второ четене разсъждаваме какво да правим.

- Колко трябва да е този данък - двойно по-висок?

- Бизнесът, между другото, е правил подобни заявки. Част от идеите бяха около 50 на сто по-скъпо. Но това е разговор с бизнеса.

- Вие не сте член на БСП - като външен за партията човек, как приемате дискусионните клубове на експрезидента Георги Първанов? Напрежение ли създават повече или ще имат оздравителен ефект?

"Говорилня на разочаровани хора не може да разцепи БСП"

- Мисля, че докъдето това наистина са клубове за дебати, които ще раждат идеи или ще разширяват влиянието на БСП в обществото, никакво напрежение не може да се създаде. От 90-та година в БСП има най-различни крила, течения. И винаги се намират анализатори, които да прогнозират разпада на партията. Но всъщност тя е много резистентна по отношение на това някой отвътре нещо да направи със структурите и да ги лашне в една или друга посока. Както беше с АБВ - и тогава имаше апокалиптични прогнози.

Но в момента, в който стане ясно, че не раждаш политики, не даваш идеи и не показваш наистина влияние в обществото извън БСП, това би могло да се превърне в говорилня, в средища на разочаровани хора. В БСП това обикновено стига максимум до ниво "Да си поговорим и да си кажем мъките и проблемите". Но зависи от хората зад тези клубове - ако направят това, което декларират, БСП може само да извлече полза. Ако обаче зад това се крият други идеи - да се навлезе в организациите, мисля, че е обречена кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай