Кой светец пази младите на 8 декември

Почитаме Свети Патапий

Кой светец пази младите на 8 декември | StandartNews.com

Един светец пази младите, лекувайки всички болести. На 8 декември църквата почина паметта на Преподобни Патапий и на Светите мъченици 62 иереи и 300 миряни, избити от арианите в Африка.

Преподобният Патапий се родил през VI век в град Тива, Египет, от родители християни и там бил възпитан в благочестие. Като станал пълнолетен, той оставил светската суета, станал монах и при непрестанни трудове и молитви се подвизавал в пустинята.

Скоро името му се прославило. Мнозина започнали да го посещават, да искат неговите съвети. И тогава Патапий, виждайки, че не може да живее в самота и безмълвие, както той желаел това, се преселил в Цариград. Там живял в една килия близо да Влахерна, молейки се денем и нощен. Мнозина започнали да го посещават, да искат неговите съвети. Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя угодник с чудотворна сила и всички болни, които с вяра търсели неговата помощ, получавали изцеление чрез неговите молитви.

Като извършил множество други чудеса, преподобният се приближил към своя блажен край и умрял в дълбока старост в началото на VII век. Той бил погребан с чест в църквата на свети Иоан Предтеча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай