Ковид промени вирусите. Държат се странно

Колективният имунитет на обществото пада

Ковид промени вирусите. Държат се странно | StandartNews.com

Ковид-19 промени вирусите. Познати от години на човечеството щамове, се „държат странно“, казват експерти. Причината е, че доскоро мерките срещу коронавируса действаха като превенция и за останалите заболявания, предаде бТВ.

Това води след себе си друг проблем – при ограничаване на обичайни заболявания като грип, шарки и др., колективният имунитет на обществото пада. Това е така, защото хората не се сблъскват с обичайните патогени толкова често.

 „Наблюдаваме много нетипично поведение за голяма част от вирусите. С обикновения грип, например, никога не сме виждали епидемията да продължи до юни месец“, коментира д-р Скот Робъртс, директор в болницата в Йейл Ню Хейвън.

Друг проблем се оказа респираторният синцитиален вирус. Обикновено той поразява най-вече деца, а симптомите му са подобни на грипните. В Съединените щати и Европа случаите скочиха миналото лято, а заболелите бяха значително повече в сравнение с предишни години.

Най-необичайно е поведението на маймунската шарка – болест, която доскоро е била разпространена само в някои части на Африка.

Според центъра за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати се разпространяват поне два варианта на заболяването. Световната здравна организация отбелязва, че хората с кожни обриви и температура е възможно да са останали незасечени от здравната система в продължение на месеци, че дори и година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай