Костов: Виновен съм, не спрях мафията

Костов: Виновен съм, не спрях мафията | StandartNews.com

София. След провала на Тройната коалиция дойде и провалът на ГЕРБ. Те не успяха да се справят с въпросите за хляба. Със зрелището Борисов и Цветанов се справиха. Трябва да се спасява българското общество, а не Бойко Борисов от убийство в ареста. След последните избори за първи път в новата ни история повече от половината български граждани останаха непредставени в парламента - активните, образованите, работодателите. Те искат да бъдат чути, не позволяват да ги лъжат. Арогантните назначения на Станишев и Доган и скандалите на Сидеров и Борисов сринаха доверието. Отсъства публичен диалог. Има разминаване между интересите и очакванията на гражданите и користните интереси на управляващите. Този драматичен конфликт пълни улиците няколко дни. Нито една от четирите парламентарно представени партии не може да покаже решение на кризата. Политиците не могат да се държат почтено и не могат да управляват по демократичен начин.

Следва да си дадем сметка защо у нас мафията си има държава? Защото представителната партийна система на страната не е демократична, а олигархична. Всички днешни ръководства на управляващите и опозиционните партии не само са свързани, те са част от мафията, сред тях са олигарсите. Тяхното политическо поведение отговаря на природата им. То е съвсем просто: "Ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш, после аз крада и рекетирам- ти викаш". За мен тези всичките са наши врагове. Затова цялата съпротивителна енергия на ДСБ трябва да бъде насочена срещу тях. Наш противник не са техните партийни кариеристи, не са рекетираните банкери и предприемачи. Наш противник не са дори монополистите, а политиците, които им позволяват да злоупотребяват с господстващото си положение. Тези, които позволиха злоупотребите на монополистите и съдействаха страната ни да бъде мафиотизирана, си имат имена. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов.

Трудната задача на ДСБ на всички български демократи е заедно с истинските демократи в новоприсъединените страни да променят отношението на Запада към нашата вътрешнополитическа реалност. Корените на политическата дестабилизация на първо място са в спряната модернизация на страната. Но регресът в политическата, социалната и икономическата система на България се дължи не само на неспособността на управляващите да намерят решения на проблемите от страна. Дължи се, според мен основно, на нежеланието на значителна част от българското общество да промени начина си на живот в положителна, в европейска посока. Дори тези, които станаха собственици на земи и други имоти и получават от това сериозни доходи, не станаха двигател на промените и дори не ги защитават. Това разколебава всеки компетентен управляващ да вземе и реализира непопулярни антикризисни решения. У нас изтезават реформаторите.

Ние се провалихме на изборите. Значителна част от нашите привърженици загубиха своята мотивация. Недоверието във възможностите ни да ги представляваме обхвана периферията на избирателите на партията. Не успяхме в опитите си да обединим тези десни, които си дават сметка не само какво са БСП и Доган, но и какво са Борисов и Цветанов, какво е ГЕРБ. Всичко това са ясни признаци, че сме следвали погрешен политически път, че сме се изолирали по недопустим начин, че сме се отдалечили от десните избиратели, че нашите послания не стигат до тях и че дори когато стигнат до тях, не ние сме убедителните защитници на тези свои позиции. Това, че сме партията, чиито политически позиции са най-често присвоявани от парламентарно представените партии, не е комплимент за нас, а признак на нашата слабост.
Нашите програмни документи отпреди 9-10 години вече се скандират като лозунги от най-активната част на българското общество, но това не засилва доверието в ДСБ. Имам лична вина - не ми достигнаха умения и време да спра мафията.
Отделни правителства в НАТО и ЕС подкрепят "своите негодници" у нас. Проблемите в България се задълбочават от пълната незаинтересованост и неадекватност на европейските и атлантически лидери. ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на Борисов. ПЕС атакуват Борисов и не искат да си дадат сметка колко зловеща роля е изиграл, а и сега играе Станишев. Г-н Барозу казал на парламентарните партии да се разберат помежду си. Та те са се разбрали и от това произтичат нашите беди: преди бяха едните, след това дойдоха другите, след това пак първите и така ще се сменят като Путин и Медведев. Кой мисли, че тези последните двама са нещо различно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай