Костинбродски номер за ГЕРБ

Костинбродски номер за ГЕРБ | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

ДКЕВР вкара Волен в парламента, вотът от Турция решава съдбата на АБВ

ДКЕВР успя с вдигането на цената на тока да вкара Волен Сидеров в парламента, както и други националистически партии. Това е атентат срещу ГЕРБ, подобен на "Костинбродската афера" на изборите на 12 май 2013 г. Реформаторите са стабилни с над 20 мандата. А БСП се представи трагично по вина на ръководството си. ГЕРБ от сигурни 100 мандата се срина на 87-88 и в най-добрия случай ще вземе 90. ДКЕВР говори и прави глупости. Трябва да си малоумен, за да кажеш, че можеш да вдигнеш тока с 50 на сто, и то седмица преди изборите. Поне комисарите да бяха казали, че ще вдигнат тока със 100 на 100, за да дойдат хората,

да ги изхвърлят през прозорците и да се свърши

Дълги месеци Волен Сидеров и неговата партия имаха подкрепа от 2,5%. Изведнъж подкрепата за него скочи до 4,1%. Добре, че дойдоха изборите, защото, ако бяха продължили още малко, резултатът на "Атака" щеше да скочи повече. Един физик беше казал, че има две неща са най-разпространени във Вселената - водородът и човешката глупост.

В новия парламент се очертава да има минимум 7 партии. Осмата - АБВ на Георги Първанов, засега влиза, но като дойдат гласовете от Турция, може да го потопят. Независимо от броя на партиите, се надявам да се разберат за бъдещото управление. Ако не се разберат, ще има дефенестрация /изхвърляне през прозореца/. Терминът идва от събитията през 1419 г. в Прага, където общинските съветници приемат редица решения, които народът не харесва. Народът влиза в парламента, хваща общинските съветници и ги изхвърля през прозореца. Лошото е, че е било доста високо, долу е имало плочки и нито един съветник не е оцелял при това дефенестриране. Дано да не докараме българския народ дотам - да ги хвърля от прозорците, защото сме си го заслужили, като гледам.

Едно стабилно управление може да стъпи както на малък брой партии, така и на по-голям брой партии. Ние сме длъжни да дадем време на това правителство, каквото и да е то, да поработи. Ако нищо не става, изхвърляме. Разумно е новият кабинет да си сложи хоризонт - и през

2016 г. да вървим на избори и за президент, и за парламент

Избирателната активност беше ниска. По всяка вероятност ще поставим рекорд за най-малко гласували в цялата история на парламентарни избори след 1990 г. Искрено се надявам при толкова много секции в чужбина - оттам да дойдат 150 000 - 200 000 гласа, които малко да вдигнат бройката.

Слабото желание за гласуване се дължи на отвращението от това, което се случва. На всеки е отвратително. Даже аз, който гласувах и винаги съм гласувал, това го направих този път с крайно отвращение. Изпълних гражданския си дълг, но всички се чувстваме омерзени от ставащото. Затова българският народ изигра най-интересната шега с политиците - набута 7-8 партии вътре и ги остави да се занимават и разпределят. Това е пълен майтап!

Доста хора използваха преференциалния вот. Още е малко спорно, защото данните от "екзит половете" варират, но да кажем, че между 35% и 50% са го използвали. Това е повече от предишните избори, когато беше 30 на сто. Това показва, че българският народ вече харесва преференциите и най-вероятно в следващите години над

50 на сто ще използват преференции

Когато хората не гласуват преференциално, се запазват партийните подредби. При този вот има шанс да се размести някой само при големите партии. Малките партии в един район обикновено изкарват един мандат и влиза само водачът, който трудно може да бъде разместен, защото той получава два вида бонуси. При дългите листи на големите партии спокойно вторият може да бъде преместен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай