Коронавирусът е мръсна дума по морето

Югът се пука по шевовете, но Слънчака остана без туристи

Коронавирусът е мръсна дума по морето | StandartNews.com
  • 3,99 лв. за шопска салата, 30 лева основното ястие
  • Югът се пука по шевовете, но Слънчака остана без туристи

Спасяването на летния туристически сезон у нас бе една от драмите на годината. След като поради неизбежност хората започнаха полека да свикват с истериите около коронавируса, е нормално да се помисли и за почивка. Каква ще бъде тя - "по Мангъров" или "по Мутафчийски", е въпрос на личен избор. И на психика и усет за нещата.

Гърците без да искат, ни помогнаха

Като една от най-важните туристически дестинации в света, Гърция се уплаши и почти затвори границите си. Тълпите, стичащи се до южната ни съседка, са огромни. Те трябваше да търсят тънката разделителна линия между парите и здравето, и да я намерят.
След много строгите ограничителни мерки, керваните от автомобили по границата изведнъж бяха изправени пред психологическа драма. Снобското клише "ние на море в България вече не ходим", отстъпи чинно мястото си пред реалността.
И отявлените гъркофили насочиха радарите си към нашето Черноморие. Което бе неочакваната отлична новина за родния бизнес.

Да си с кола в Созопол

"Хотелската база по Южното Черноморие е пълна. Хората са толкова на практика, колкото и миналата година по това време", казаха хотелиери и собственици на къщи за гости. Внезапният наплив още от края на юли доведе и до неуредици за туристите. И познайте първо къде - в Созопол!
Моя милост е прекарала половината си живот по морето именно тук. Но не и в последно време. "Не стига, че няма къде да си оставиш колата, но и на паркингите места липсват. Чака се с часове, без да се знае за какво", ми казаха потърпевши от лятната си почивка.
Созопол е една легенда на българското море, но не по Чочо Владовски или Георги Минчев. Каквато я обичаме. Бетоновата лента се движи по оста Стария град - Новия град - Буджака - Каваците. Няма къде муха да кацне. Този строителен апокалипсис, натрупан през годините, изсипва огромна маса от туристи и автомобили в района, които създават ненормална обстановка. И по плажовете, и по улиците.
Адмирации заслужават усилията да се поддържа красив Стария град, но се търпят последствията от безразборните строежи. Дойдоха много нови хора. Но тези, които обичат Созопол, избягаха.

Пълно е и около Лозенец

Въпреки особената ситуация, PCR тестовете на Кулата отклониха много хора и по-надолу към южните ни курорти. Хотелите в хитовия в последните години Лозенец също изведнъж се понапълниха. Цените обаче на много места си оставаха същите, като миналото лято. Още повече, че някои снобарски ресторанти в центъра на селото са по принцип скъпи. Където е по-важно да се чувстваш "светски", отколкото да ти е пълна чинията.
Очевидно масовите информации за поголовно поевтиняване по нашето море не важат за тази част. Но пък много хора предпочитат да почиват и в Царево, Варвара и Ахтопол. В тези дестинации наистина е по-евтино.

3,99 лв. за шопска салата в Несебър?

Другият шедьовър на южното ни Черноморие Несебър, е претъпкан от влизащи и излизащи туристи. Старият град продължава да е магическа атракция. Освен това е поддържан великолепно, като разлика между наш и старинен морски град в Европа на практика няма.
Проблемът обаче остава за някои култови заведения в Стария град, известни с високите си цени. Дори някои от тях опитаха интересен маркетингов ход. На влизане те посреща табела - шопска салата 3,99 лв! Както и предположихме, това е трик, който опитва да създаде психологически комфорт преди сблъскването с действителността. В крайна сметка този трик не помагаше. Поне в момента, в който го видяхме. Не е добър вариант, когато в коронакризата се предлагат основни ястия по 27-30 лева.

Тежкото лято за Слънчев бряг

Другият проблем е за двата лъскави съседа на Несебър - "Слънчев бряг" и "Влас". Повечето хотели в Слънчев бряг ще затворят до 10 септември заради липсата на чартъри и туристи, които предпочитат септември и октомври за почивка. Това каза Елена Иванова от Съюза на собствениците в курорта.
Някои от хотелите са работили само по две седмици през този летен сезон и поради нерентабилност са затворили, допълни Иванова. "Те отвориха и не изцяло, а само 50 процента от легловата си база. Да, определено тази част, която са отворили към този момент, е добре запълнена от порядъка на 70 процента, някои от тях работят 70-80 процента".
Хората, които познават Слънчев бряг и се разхождат по алеите, казват: "Никога не сме виждали комплекса толкова празен". Това е самата истина", каза още Иванова.
Няма рекламации и оплаквания от продукти и обслужването. Хигиената в обектите в момента е на много по-високо, допълни още тя: "Гости, които са традиционно фенове на ол инклузив пакетите, предпочитат да си ползват ол инклузивът такъв, какъвто го познават. Други обаче пък държат на по-стриктните мерки.
Морското градче Свети Влас не може да се похвали с голяма посещаемост това лято. По време на епидемичната обстановка у нас, цените остават все така високи, а персоналът е в намален състав. Цените на салатите варират от 6 до 13 лв. - традиционна Шопска салата около 6 лв.
Част от служителите отчитат работата си като натоварена единствено през уикендите, когато се струпват повече посетители на нощните клубове, които се отбиват да похапнат преди това. Въпреки че заведенията и баровете нямат много работа през седмицата, в почивен ден като събота, не малко пъти се случвало големи компании да остават разочаровани и да си тръгват, поради забавяне на поръчки, и дълго чакане.

Май изкарахме вируса накрак

Някогашното малко село Равда сега на практика е част от новия град на Несебър. Селото днес е превърнато в модерен курорт, но и тук презастрояването оставя проблемите си. През август сутрин плажовете в Равда са претъпкани и не се знае дали ще си намериш място.
Някои от хотелите това лято не отвориха, но повечето работят на добър капацитет. Факт е - в Равда има добри хотели на много прилични цени. И поддържани в отлична хигиена - нещо особено важно в момента. За 50 лева на вечер може да си намерите чудесна двойна стая на 200-300 метра от плажа.
Някои от местните казват, че хората са по-малко това лято, но никак не личи. Пълни са и заведенията, а те в Равда са много. И в повечето от тях няма да останете разочаровани. Цените са съвсем умерени, даже на много места по-ниски от тези в столичните кръчми.
"Знаете ли, струва ми се, че всички го изкарахме този вирус накрак". Така сподели един управител на ресторант, коментирайки ситуацията това лято.
Интересен момент. В Равда имаше опашки за банички, защото работеше само една баничарница в центъра. Друга, много известна, не е отворила през този сезон, казаха местни хора. Със сигурност курортът става все по-предпочитана дестинация.
Коронавирус не е добра дума на морето. Никой не иска да я коментира. Тя обърка плановете на всички през годината, но поне по Южното Черноморие сезонът донякъде е спасен.
"Коронавирус ли? Може и да го има, но не сме го виждали...", каза с усмивка управител на хотел. Този хумор може само да помогне в трудните времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай