Конкурс или скъп фарс? Пак мамят данъкоплатците

Мост в Южния парк едва ли ще бъде построен, но парите на гражданите са потрошени

Конкурс или скъп фарс? Пак мамят данъкоплатците | StandartNews.com

Архитекти, инженери и експерти в пожарната безопасност позвъниха в редакцията на „Стандарт“, за да споделят потреса и възмущението си от конкурса за мост над улица „Бяла черква“, който би трябвало да свързва двете части на Южния парк в столицата.    

„През 2019-та прочуто италианско дизайнерско студио  спечели правото да обнови площад „Света Неделя“, но оттогава там нищо не се случва. След смяната на караула, сушата и затишието в бранша сега над 20 колектива се втурнаха да се състезават за съоръжението. По света всяка година се правят по 3-4 подобни конкурси и обикновено ги печелят местни архитекти – тук е обратното, толерират се чужденците.“, твърдят хора от гилдията. Те обясняват, че техническата комисия по приемането на проектите обикновено има нужда поне от седмица, а журито поне от няколко дни, за да има смислени и аргументирани резултатите. Но в този случай всичко става в рамките на денонощие при много лоша организация. „Всички грешки при журирането са плод на краткото време“, категоричните са анализаторите.

Както вече е известно, победител е проект от Чехия. Абсурдите при него са прозрачни дори и за лаиците. Най-широката му вътрешна част е шест метра – но там се канят да поставят пейки. В останалата част метрите са четири. И на тях трябва да се разминат майки с детски колички, хора в неравностойно положение и велосипедисти. А се очаква три пъти по-голям трафик от този по Моста на влюбените, който обаче е широк 16 метра.

Веднъж като се тръгне по моста победител, ще трябва да се извърви цялата му дължина от над половин километър, а няма междинни стълби за слизане. Те не могат да се добавят, защото ще трябват и асансьори.  

За да се построи така заявения от чехите и одобрения от международното жури мост над улица „Бяла черква“, десетки дървета наоколо ще трябва да се простят с живота си. Според очевидци главният архитект на София е уточнил, че изсечените дървета могат да се използват в строителството на моста. И тук идва най-голямата смешка, в която за жалост няма нищо комично – нито една уважаваща себе си противопожарна институция няма да даде съгласието си за подобна конструкция.

„По българските стандарти и българското законодателство този мост е невъзможен. Няма защо да виним хората от чужбина – те са поканени, но не са имали време да навлязат в подробностите. Може да се получи хубава и много скъпа велоалея – но в никакъв случай от дърво. Най-красивото нещо е чешкия проект е парапетът. Нека му дадат награда за най-красив парапет – и да анулират конкурса“, категорични са архитектите, които се обадиха в „Стандарт“. Пак според тях вторият класиран проект е откровено грозен. Проект няма – има някаква псевдо импресия. Третият пък е пълна баналност. „В конкурса имаше колективи от Англия, от Полша – пак ставаме за смях пред Европа“, съжаляват не един и двама архитекти.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай