Тестваха учениците, колко са заразените

Шестима учители се оказаха болни от COVID

Тестваха учениците, колко са заразените | StandartNews.com

37 832 ученици са били тествани днес. От тях има 5 положителни проби - 2 в София, и по една във Варна, Добрич и Пазарджик.

Това съобщи образователният министър проф. Николай Денков относно тестването на учениците от 1 до 4 клас. В него са се включили 3509 доброволци, от които 3271 са родители.

2717 са тестваните учители, като положителните проби са дали шестима от тях. Според министъра тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца. Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

„Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – тестове налични, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни акад. Денков.

Според него забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Наличните тестове ще стигнат за месец. „Оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас”, обясни министърът и посочи, че към момента връщането на по-големите ученици в клас не е на дневен ред. Това вероятно ще се случи, след като пристигне доставка на 1,5 млн. теста и се изготви план.

Тестването на учениците стартира в сряда. След това тестове ще се направят в понеделник или вторник, в зависимост от ситуацията след изборите. Следващото тестване ще е в четвъртък. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай