Колко са ваксърите у нас? Изследване

Броят им с антиваксърите е почти равен

Колко са ваксърите у нас? Изследване | StandartNews.com

75% от българите одобряват изискването да се носят маски. 33% пък са про-ваксъри. Това са част от данните от изследване за здравните неравенства в България, проведено сред 1151 пълнолетни лица, проведено от Института по философия и социология-БАН по единна методика на Международната програма за социални изследвания (ISSP).

Данните сочат, че през 2021 г. България е разделена на три съпоставими групи по темата „ковид ваксини“. Най-голям дял са антиваксъри (36%). Про-ваксърите са малко по-малко – 33%. 31% от участвалите в проучването не са дали категоричен отговор. Всяка група е убедена в правотата на собствените си аргументи.

Запитани директно кое е по-добре за изграждане на имунитет към Ковид 19 - чрез преболедуване или чрез ваксиниране, пълнолетните българи се разделят на три групи: 44,3 % предпочитат да си изградят имунитет чрез преболедуване, 22,4 % държат на ваксиниране, а други 33,3 % заемат неутрална позиция по въпроса. Тези оценки са едно от възможните обяснения за относително ниския дял на българите, които са ваксинирани срещу Ковид 19.

В същото време, 69,3 % от изследваните лица са заявили, че според тях здравната система в България не работи добре. И въпреки трудностите и разочарованията от функционирането на здравеопазването като система, 46 % от хората са убедени, че в случай на сериозно заболяване ще получат възможно най-доброто лечение в България.

Според изследването, през 2021 г. 67,2 % са се чувствали щастливи - изцяло или до известна степен. Усещането за щастие е най-силно изразено при хората между 18 и 50 г.

С нарастване на възрастта това усещане намалява и достига най-ниски стойности при над 70-годишните. Ако се изследва зависимостта между трудовия статус (наети лица, самонаети, работодател) и себеусещането за щастие, става ясно, че усещането за щастие е най-отчетливо проявено при самонаетите лица (39,6 %), следвано от наетите (23,5 %) и работодателите (15,1 %).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай