Колев: Шоуто отмина, иде гореща есен

Колев: Шоуто отмина, иде гореща есен | StandartNews.com

Каква политическа есен очаква България? Заглъхват ли протестите и контрапротестите, или през септември ще избуят с нова сила? Овладя ли ситуацията кабинетът "Орешарски", или наесен го чакат нови капани? Потърсихме мнението на социолозите Кольо Колев и Юлий Павлов.

Кабинетът ще бъде атакуван от искания на синдикати и гилдии

Кольо Колев

Вече е ясно че, хепънингът по софийските улици свърши. Малко или много, това шоу на усмихнати млади хора се изчерпа. Защото става все по- ясно, че това вече не е някакво спонтанно действие. Видяхме автобусите на протестиращите, видяхме и тези с контрапротестиращи.Т.е., вече става дума за политическата власт, а не за младежки протест против системата като цяло. Разбира се, въпросните красиви млади хора пак ще се събират пред парламента и на "Орлов мост", но ще бъдат все по-малко. Те си имат своята работа и други интереси. А и от чисто медийна гледна точка протестът вече се поизтърка. Всички тези почти "фронтови" репортажи вече станаха банални. На улицата ще останат главно тези, които имат ясна политическа цел.

Протестът по улиците ще продължи, но ще бъде значително по-малоброен, по-малко весел и жизнерадостен, но за сметка на това - по радикален.

Така че като цяло напрежението в обществото няма да спадне. Ще има относително кратко затишие през септември, като паралелно с това ще се търси подходящият повод, при който този съществуващ в обществото елемент на отрицание на сегашното управление и на политическото статукво въобще ще бъде използван с пълна мощ от заинтересованите от неговата промяна.

Това най-вероятно ще стане по време на дебатите за бюджет 2014 г. Независимо от съществуващото сега парламентарно мнозинство от БСП, ДПС и "Атака", той няма да мине така лесно, както отхвърлянето на президентското вето в петък. Тук ще се намесят много други фактори - синдикати, фермери, бизнес организации, лекари, учители. Всички те ще предявят своите искания и това ще създаде условия за ново засилване на общественото напрежение. И какво ще се случи, вече ще зависи до голяма степен и от умението на правителството да лавира, да дискутира и да преговаря. Така че ни чака гореща политическа есен, а как ще приключи тя, зависи все пак от състоянието на икономиката.

Много шум, но стабилна власт

Юлий Павлов

През септември вероятно протестите ще се активизират в сравнение с ваканционния си формат. Но те няма да доведат до скорошни избори. Не очаквам и да се стигне и до някакви сблъсъци между протестиращи и контрапротестиращи. Полицията си върши засега перфектно работата и вече усвои тактиката да разделя двата митинга. Така че не бива да се преиначава казаното от Бойко Борисов, че очаква у нас да се стигне до египетски сценарий. Той има просто предвид факта, че и у нас, както и в Еипет, има привърженици и противници на управляващите. А предсрочни избори по-рано от май догодина, каквито внушения се отправят и от Брюксел, в никакъв случай не може да се очакват.

Отхвърлянето на президентското вето върху бюджета е ясен знак, че правителството разполага с достатъчно стабилно мнозинство в Народното събрание. "Атака" вече напълно се демаскира като част от тройната коалиция, която управлява страната. И единствената опозиционна партия, която остава в парламента, е ГЕРБ. Предполагам, че тя ще продължи да участва в работата на Народното събрание, каквото е и желанието на повечето от привържениците на партията.

През новия политически сезон ще продължи и противопоставянето между президент и правителство. Ветото на държавния глава върху бюджета беше закономерно, въпреки че и исканата от кабинета "Орешарски" актуализация на бюджета сама по себе си беше правилна. Просто президентът от тук нататък ще се възползва от всяка ситуация да бъде в опозиция на кабинета, независимо от това какви обяснения се дават за подобно поведение. В това няма нищо ненормално. Същото се получава в

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай