Колеги подкрепиха джипитата от Кърджали

Колеги подкрепиха джипитата от Кърджали | StandartNews.com

Общопрактикуващите лекари от Кърджали и областта излязоха на протест, като за два часа затвориха кабинетите си и не приемаха пациенти. Д-р Димитър Ковачев, председателят на Регионалната структура на Сдружението на семейните  лекари, прочете и декларация, в която бе изразено несъгласие с нормативния хаос, неясната здравна реформа, недостига на направления, малкото време за преглед на болните, въвеждането на практиката на пръстовия отпечатък.

С действията си медиците дадоха знак към ресорното министерство да даде по-голяма сигурност и свобода в първичната извънболнична помощ."Нямаме за цел да ощетяваме пациентите. С този протест на практика браним тяхното здраве и сигурност", казаха джипитата и подчертаха, че искат да работят спокойно. Пред събралите медици пред главния  вход на поликлиниката в Кърджали д-р Ковачев прочете и част от приета декларация на Българския лекарски съюз от 30 март и исканията на лекарите.

Протестът на семейните лекари в Кърджали бе подкрепен от колегите им от специализираната помощ. В знак на солидарност медиците от лечебните заведения съобщиха, че са преустановили плановите приеми. Част от тях също бяха с ленти на ревера. „Искаме всички да имаме добро здравеопазване. Трябва да се работи в посока добра нормативна база, добро заплащане и добра квалификация на лекарите, за да може нашето население да получава адекватна, своевременна и качествена медицинска помощ. Това няма как да се случи като се утежнява работата на лекарите, като се натоварят с бумащина", заяви д-р Магдалена Маринова, председател на Регионалната лекарска колегия в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай