Кои са озарените еврейски жени

Кои са озарените еврейски жени | StandartNews.com

Ето изповедта на писателката Ивет Анави в началото на книгата: Събрах златните песъчинки на един народ - еврейския. Жените от Библията, тръгнали боси сред палещите пясъци на пустинята, майките, които под светлината на газена лампа са подготвяли чеиза на любимите си дъщери, девойките, навлекли скафандър, момичето войник с пушка на рамо, което пази земята на дедите си, жената под микроскопа... Вярната съпруга, добрата майка, лекарката, откривателката, хубавата еврейка! Всички те, гордост и пример за тези, които идват след нас.

Кои са тези прекрасни жени? Какво знаем за майките на еврейския народ - Сара, Ребека, Леа, Рахел, Мириам, за нашата Дора Габе, за блестящите творци Ева Давид Перец, Ада Митрани, за Мая Плисецкая, за Бел Бейкър и Роза Ешкенази и още десетки родени в България музиканти, художнички, актриси, лекарки и певици.

Авторката е родена през 1919 година в Пловдив. Тази книга е венецът на нейния живот, тя е пропътувала хиляди километри, голяма част от тях в интернет, за да събере и най-малките подробности от живота на великите еврейки.

Свободна ли е свободната любов

В свободомислещия Амстердам от края на миналия век живее един невероятен мъж, закоравял прелъстител, непоносим, чаровен и трогателен. Преди внезапно да изчезне... Четири жени - проститутката Лили, монахинята Моника, актрисата Юдит и психоаналитичката Сар де Врис, разказват една след друга за връзката си с журналиста Саломон Шварц и така разнищват темите за вината, свободната любов, вярата в Бог. Кони Палмен се чувства в свои води в тази компания, а Саломон Шварц е прототип на внезапно починалия приятел на писателката...

Преиздадоха Яна Язова

Това е първият роман на и до днес забулената в тайна Яна Язова. Първото му издание е през 1936 г. Преиздаването му днес, твърдят от ИК "Хермес", не е само акт на възкресяване на един текст или реверанс към авторката, а защото конфликтите в романа са живи и днес. Яня Язова убедително поставя най-опасната диагноза, казва изследователят на творчеството й Петър Величков, когато народът е толкова уморен, че няма сили да направи решителната крачка, пада в краката на всеки нов измамник, представящ се за Месия.

Мафията от КГБ до ДС

Знам, че борбата с мафията не е величествена и оцелели герои в нея рядко се срещат. Защитниците на обикновените човешки стойности в нея не падат героично като защитниците на Термопилите, нито като батачани в оня кървав април... Това изповядва авторът на книгата Огнян Стефанов. И добавя: Писането е моят начин да изразя болката, страданията и копнежите си. Това е моята съпротива. Стефанов има какво да разкаже и знае как, казват първите читатели на книгата.

"Триада"

е осмата прозаична книга на Станчо Пенчев. Двадесетината кратки разказа и притчите в края на томчето са написани с лекота и се четат на един дъх. Умението да се пише кратко е сигурен белег за даровитост, е мнението на не един и двама критици. Не случайно към прозата на Пенчев проявяват интерес немски и френски издатели.

"Вълнение в Константинопол"

е нарекъл новата си книга със стихове Георги Константинов. И с нея известният поет ни води в мерена и немерена реч из невероятните пътеки на въображението. Константинов има смелостта да напише: благодаря ти, че ме мразиш искрено. Стихосбирката е спечелила конкурс на Министерството на културата.

"Опасно разузнаване"

Поредната оперативна разработка отвежда отряда на полковник Иванов в тихото градче Чорни Яр. Там опитните бойци ги очаква необичайна ситуация - води се истинска война за разпределението на наркопазара.

"Невероятното лекарство на Джордж"

Бабите на повечето деца са мили и всеотдайни дами, но не и бабата на Джордж. И внукът решава да й даде урок, какъвто само Роалд Дал може да измисли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай