Кога идва кошмарът с тока. Говори бившият бос на КЕВР

Цената му ще скочи от 1 юли

Кога идва кошмарът с тока. Говори бившият бос на КЕВР | StandartNews.com

"Без съмнение се очаква увеличение на цената на тока, до 1 юли промяна няма да има. В момента по енергоносителите в България не се спазва пазарна логика. Компенсациите не могат да бъдат безкрайни", заяви в "Говори сега" по БНТ бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране проф. Иван Иванов.

Той добави, че все още дружеството "Булгаргаз" не е заявило пред КЕВР искането за цената за природния газ за месец май.

"Цялата процедура относно доставките на природен газ за България през месец май е съпътствана от тежки недостатъци и защитава корпоративни интереси", коментира Иван Иванов.

По думите му акцизът за електроенергията и природния газ е твърде малък и ако бъде премахнат временно това няма да доведе до сериозен проблем за бюджета.

"Течните горива не са стока, която се регулира, както електроенергията и природният газ. Премахването на акциза върху течните горива е задължително да бъде извършено чрез нотификация от Европейската комисия, липсва ли такава нотификация не можем да променим акциза дори със стотинка. Винаги може да се направи обосновано искане, друг е въпросът дали Европейската комисия ще го приеме", допълни Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай