Петък,

Кое ще сложи край на изравнителните сметки за парно

От: СТАНДАРТ -
2224
Кое ще сложи край на изравнителните сметки за парно
A
A
A

"Продължава процесът на подмяна  на всички уреди за дялово разпределение на топлинна енергия – топломери, топлинни разпределители и водомери, с такива, позволяващи дистанционно отчитане. До 1 януари 2027 г., всички водомери, разпределители и топломери, които не са с дистанционен отчет, трябва да бъдат сменени с такива с дистанционен отчет. Това е изискване, записано в приетите промени в Закона за енергетиката през март 2021 г. Подмяната ще става постепенно, но ако устройството ви се развали или изтече годността му, вече ще се поставя такова от новия модел.", напомнят от "Топлофикация Русе".

"Чрез дистанционния отчет няма да бъде необходимо ежемесечно да се осигурява достъп на отчетник до имота. Информацията за данните може да се предоставя чрез интернет и се актуализира толкова често, колкото измервателните средства и използваните системи позволяват.", посочват от дружеството.

Експертите на "Топлофикация Русе" съветват клиентите да внимават, когато сменят индивидуалните уреди. "За коректно засичане на показанията, устройствата трябва да могат да се отчитат от разстояние от топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост. За това преди потребителите да изберат уреда, нека се консултират с фирмата за дялово разпределение", заявяват експертите.

От "Топлофикация Русе" посочват, че решението за избор или промяна на начина на отчитане се взима на Общо събрание, при съгласие на 2/3 от собствениците. От „Топлофикация Русе“ напомнят, че максималното ограничаване на достъпа до абонатните станции в сградата, ще предотврати възможни манипулации и кражби на топлинна енергия. „По този начин клиентите ще си гарантират качествено и надеждно топлоподаване до всички имоти и коректно отчитане на консумираната топлинна енергия“, добавят от дружеството.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички