Кое привлича туристите в Свети Влас

Единственото селище в България, което носи име на светец, е град Свети Влас

Кое привлича туристите в Свети Влас | StandartNews.com

Снимка: Емонският манастир Св. Власий

На страниците на една от своите книги покойният историк Божидар Димитров нарича планината от днешния "Слънчев бряг" до нос Емине "Черноморския Атон" заради десетките православни храмове - манастири, църкви, параклиси, изградени в района.

Пак той посочва, че единственото селище в България, което носи име на светец, е град Свети Влас, чийто покровител е светецът Свети Власий. Тук през 14-и век е имало голям и известен манастир, носещ името на светеца, в който се предполага, че е творил големият български духовник Теодосий Търновски. Това разказа за БТА кметът на Свети Влас Иван Николов.

Според историци други големи манастири, разположени в околността на някогашното селище Свети Влас са "Свети Петър", "Свети Илия", "Свети Андрей" и девическият "Света Ана", в който са работили стотици монаси. Християнските храмове са били като духовна лаборатория на близката митрополия - Месембрия. Останки от тези обители могат да бъдат видени и днес. Филологът и писател Стоян Райчевски казва, че именно заради тази богата култура, духът на българската история в Свети Влас се усеща и днес.

Той поясни, че Свети Влас е известен и с най-големия паметник на хан Тервел, Алеята на олимпийската слава, Алеята на народите. За това обаче основна заслуга има фондацията "Българска памет - братя Диневи", чийто председател е Райчевски. Създадена преди 30 години, тя се опитва да подържа огнищата на националната духовност и опазване на историческата памет на българския народ. Сред най-забележимите дела на фондацията е възстановяването на средновековния манастир "Свети Власий". В храма се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и частица от Кръста, дарени от Вартоломей Първи.

Кметът на Свети Влас заяви, че храмът работи целогодишно и се посещава от хиляди богомолци от страната и чужбина.

Алеята на олимпийската слава на намира на една от най-оживените туристически улица в Свети Влас. Алеята обединява барелефите на всички български спортисти, спечелили златни медали на олимпиади. Там са поставени барелефите на 48 наши спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е спечелен през 1956 година в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният - от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 година в Пекин. Близо до Алеята на олимпийската слава се издига шестметровият монумент на българския кан Тервел, известен още като спасител на Европа заради победата му над арабите, тръгнали към Стария континент през 716 година, разказа Райчевски.

На яхтеното пристанище в Свети Влас фондацията е изградила и "Алея на народите". Там са поставени барелефи на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, руския адмирал Фьодор Ошаков, английския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския журналист Джанюариъс Макгахън, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, поляка Адам Мицкевич, немския поет и драматург Шилер и др.

Когато в Алеята на народите бе поставен барелеф и на американския журналист Джанюариъс Макгахан, в Свети Влас дойдоха 14 негови потомци - специално за да почетат откриването на барелефа на славния си роднина, припомни кметът. Той каза, че утре на официална церемония на Алеята на народите ще бъде открит и барелефът на казахстанския философ и поет Абай Кунанбаев.

Фондацията "Българска памет - братя Диневи" е изградила общо четири православни храма в България, а наесен започва строителството на пети - църквата "Свети Георги" в планината над Свети Влас.

В изградения от фондацията амфитеатър с 600 седящи места в Свети Влас стартира друга нова инициатива - изграждане и на Алея на сценичната слава. На нея ще бъдат поставени бронзови ликове на известни български сценични артисти - любимци на българската публика и такива, прославили името на България по света.

Райчевски каза, че дейността на фондацията не се ограничава само в Свети Влас. През 30-годишната си дейност "Българска памет - братя Диневи" изгражда и възстановява десетки войнишки паметници в различни селища на България, заради което получава високи отличия от повечето български военни министри. През 2006 година фондацията изгражда петметров паметник, посветен на българските войни, паднали в борбата срещу световния тероризъм, издигнат в град Карлово пред портала на 61-ва механизирана бригада. Тя е участвала в реставрацията на паметника на българските летци, в реставрацията на паметника на войните, загинали във войните за обединение на българите край село Стойките, Смолянско, в реставрацията и обновяването на войнишкия паметник на загиналите във войните за освобождение и обединение на българите, в квартал "Требич"-София. Подпомогнала е изграждането на параклис в историческата местност "Петрова нива", участвала е в изграждането на статуя на Капитан Петко Войвода в Рим, подпомогнала е възстановяването на паметника на загиналите български войни за обединението на България в Босилеград, Сърбия.

През 2017 г. фондацията финансира разкопките на Националния исторически музей /НИМ/ в новозагорското село Дядово, където бяха направени значителни археологически открития.

Сътрудничеството между фондацията и проф. Божидар Димитров бе плодотворно за Свети Влас и морския туризъм, каза кметът Иван Николов. Той уточни, че още от края на 90-те години на миналия век Фондацията и НИМ организират поредица от конференции, посветени на развитието на културно-историческия туризъм, а НИМ изпраща поредица от гостуващи изложби на едни от най-ценните си експонати в Свети Влас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай