Кое е архитектурното чудо в центъра на София, изучавано до ден днешен

Поне 150 години тази сграда няма да има нужда от конструктивни намеси

Кое е архитектурното чудо в центъра на София, изучавано до ден днешен | StandartNews.com

Националният дворец на културата в София е построен само за три години – от 1979 г. до 1981 г. НДК може да се нарече архитектурно и конструктивно чудо, което и до днес се изучава в институтите по архитектура, каза пред Радио София инж. Иво Чифлички - дизайнер и проектант на НДК от 2020 г.

„Дори на мен често ми се налага да приемам чужди делегации от студенти, архитекти и преподаватели, които с удоволствие ги разхождам, за да погледнат конструктивното решение да направиш три огромни зали една върху друга, в един толкова голям конгресен център“, обясни инж. Чифлички, цитиран от БНР.

Той припомни, че зала 1 разполага с 4000 места и с площ от над 3400 кв.м. Над нея се намира друга голяма зала с площ от над 2500 кв.м.

„Колони не ги подпират тези зали отдолу, а под тези две огромни зали е амфитеатърът – зала 2 „Азарян“, за която е любопитно, че в началните проекти на двореца не е била предвидена изобщо. Тя е въпрос на импровизация по време на строежа“, каза дизайнерът и проектант на НДК от 2020 г.

За времето си, архитектурните решения са били революционни, добави инж. Чифлички. Дори при тестовете за здравина на конструкцията, тя се оказва с 20% по-здрава от предвиденото.

„Няма да е пресилено, ако кажа, че поне 150 години тази сграда няма да има нужда от конструктивни намеси“, обясни инж. Иво Чифлички.

По думите му, днес един от основните проблеми на сградата на НДК, е отоплението ѝ. Въглеродният отпечатък, който оставят сградите от това поколение, е огромен, добави той.

„Тя изобщо не е енергийно ефективна. За да затоплите зимата амфитеатралната зала „Азарян“, трябва също да се затоплят зала 1 и зала 3. Това е все едно да затоплите стадион. Това е основният проблем, пред който трябва да се изправи всяко ръководство до 2030 г.

Ако не бъде решен той, не могат да бъдат решени никакви други проблеми… От гледна точка на стандартите за енергийна ефективност, дворецът ще започне да търпи санкции“, уточни инж. Иво Чифлички.

Той обясни, че към момента сградата е в много добро състояние, но има нужда от подмяна на седалките в зала 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай