Кобрата проходи в живописта

Художник накара боксовата легенда да рисува с юмрук върху 20 платна

Кобрата проходи в живописта | StandartNews.com

Враца. Около мача за световната титла по бокс все още има въпросителни - засега Владимир Кличко избягва сблъсъка с Кубрат Пулев и си търси други съперници. Художникът Александър Василев-Василевса от Враца, който живее и работи в Лондон, обаче няма съмнение, че срещата ще бъде именно между Кобрата и украинеца. И се зае да надъха феновете на феноменалния ни спортист с уникална изложба под кодовото название 20:0. Което означава, че картините в нея са 20, а резултатът на украинеца - 0. По всяко от платната обаче е рисувал и Кубрат Пулев - с юмрук.

Кобрата "проходи" в живописта през септември в боксовата зала на "Дианабад". Пред погледа на десетина приятели, фотограф и оператор художникът Александър Василев-Василевса опънал 20-метрово платно. По него спортистът нанасял удари, като топял ръката си в различни цветове акрилни бои. След като го обагрил с отпечатъци, двамата свалили платното на земята и то се превърнало в ринг. На него се провела първата и може би единствена боксова среща между Василевса и Кубрат Пулев.
"Имам се за силен мъж, висок съм 1,86 м и тежа 110 килограма.

Исках поне да го докосна с ръкавиците

но той не ми позволи", разкри зографът. Той обаче усетил силата му. "Беше спокоен, хладнокръвен и в същото време лъчезарен, нямаше злоба в погледа му, ама си ме млати както трябва", признава майсторът на четката. Издържал само две-три минути на пердаха на железния мъж. При втория нокдаун от ъгъла му хвърлили бяла кърпа и мъките му свършили. А изстрадалото платно придобило историческа стойност. Него художникът разкроил на 20 парчета, опънал ги на рамки във Велинград и тези дни тръгва с тях към Лондон, където ще ги довърши. Цветните отпечатъци от голите юмруци на Кобрата ще бъдат ядрото, около което той ще развие сюжети в измисления от него стил мозаечна живопис. Смята да имплантира в картините екшън герои като Спайдърмен и Рамбо, защото за разлика от тях, юмруците на Кобрата са реални, а не измислени. На някое платно ще нарисува кокиче, на друго - лъв, трето ще бъде в червено - това са любимото цвете, животно и цвят на спортиста, издава зографът.

Василевса ще подреди изложбата в елитна галерия в Берлин през февруари или март. Идеята му е тя да бъде открита от боксьора. Всяка картина от лимитираната серия ще върви с мемори карта - флашка с филм от процеса на създаването и книжка с фотоси от пърформанса. Част от парите от продажбите пък художникът ще дари на талантливи деца в спорта. "Това е моят начин да изразя подкрепата си към Кубрат Пулев, към спортиста, който

представя България по най-добрия начин

в света", разкрива Василевса. За него боксьорът заслужава уважение и затова, че е голям патриот, и неслучайно той взе наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа" тази година. А посланието му към всички българи е да бъдат в ъгъла на Кобрата на срещата за световната титла по бокс в супертежка категория. "Щом Кубрат е нокаутирал Василевса, ще се справи и с Кличко. Неговата мисия е да стане световен шампион и да развява трикольора", казва художникът.

Василевса мечтае следващите му проекти да бъдат свързани с други двама български спортисти със световна слава - Веселин Топалов и Христо Стоичков. "Няма държава, която в момента да извади носител на "Златна топка", световен шампион по шах и претендент за световната титла по бокс", пресмята той. Идеята му е чрез тях да презентира България, която е родила много звезди на спорта и изкуството, да направи нещо, което не е правено в света.

Стинг купил първата картина на твореца

43-годишният авангарден художник хваща за пръв път четката преди шест години. И оттогава непрекъснато доказва, че държи да е пионер във всичко. Музата го нападнала изневиделица, докато бил в Америка и си изкарвал хляба като бодигард в стриптийз бар. Още първата му картина е в стил, който се превръща в негова запазена марка - мозаечна живопис. На платната той не реди камъчета като в популярните мозайки, а ги рисува с маслени бои.

Сефте му прави пък Стинг, който купува първата му творба за 2000 долара. Оттогава Василевса е изографисал стотици платна и е направил десетки изключително провокативни пърформанси. Те са заснети на 43 видеа, които са в мрежата. А хилядите му почитатели на петте континента се дивят как зрелищно прострелва, гори, мачка с валяк и унищожава платната си, за да пресъздаде от тях нови картини с нови послания. Продава творбите си предимно в Канада, Америка и Англия.

Зографът си пада по американския абстрактен експресионизъм и попарта. Почитател е на художници с голяма драма в личния си живот като Ван Гог, Модилиани и Джаксън Полък. Има серия картини в стил, който сам определя като "магически реализъм". На една от тях психиатърът д-р Гоше предписва на Ван Гог съвременни психотропни лекарства. В друга Анди Уорхол е изобразен с женски гърди, тъй като често се обличал в дамски дрехи. На трета Гагарин е в космоса, заобиколен от планети, символизиращи американските корпорации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай