КНСБ: Медстра – 900 лв., млад лекар - 1200 лв.

Синдикатът прави национален протест на 7 октомври

КНСБ: Медстра – 900 лв., млад лекар - 1200 лв. | StandartNews.com

900 лева минимална заплата за медицинските сестри в общинските болници и 1100 лв. за младите лекари в тях, поиска КНСБ. За университетските болници профсъюзът настоява медсестрите за започват с 950 лв., а младите доктори с 1200 лв.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата веднага, а втората от началото на следващата година, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг в централата на синдиката. На 7 октомври КНСБ и съсловните организации правят национален митинг в София с искане за по-високи заплати на млади лекари и сестри. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочи Димитров

30 000 медсестри и 4000 акушерки в страната не достигат, съобщи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския персонал са на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са около - 300-400 лева, допълни тя.

Тази сутрин лекари и медицински сестри от Карловската болница отново излязоха на протест, организиран от Българската асоциация на медицинските сестри. Две седмици след като от детското отделение сестрите подадоха колективна оставка, вчера това направиха и от Вътрешно отделение на болницата, предаде БНТ.

За пореден път медиците поискаха достойно заплащане. В момента трудовите възнаграждения на медицинските сестри са между 720 и 750 лева.
Карловската болница обслужва хиляди пациенти от седем общини. Протестът на медицинските сестри и лекарите не е подкрепен от местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай