Четвъртък,

"Книги за смет” празнува 10-ти рожден ден в 15 града

От: Стандарт -
217
"Книги за смет” празнува 10-ти рожден ден в 15 града
A
A
A

С национално турне в 15 града една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, ще отбележи 10 години от своето първо издание. За пореден път Kaufland България е основен партньор на „Книги за смет” и ще бъде домакин на инициативата в рамките на няколко уикенда през май, юни и септември.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор. Kaufland е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията на кампанията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. В резултат на партньорството с търговската верига инициативата непрекъснато разширява обхвата си. След като миналата година тя се състоя в девет града, за своя десети рожден ден „Книги за смет“ ще посети общо 15. Сред тях има такива, в които кампанията никога не е гостувала до момента, като Карлово, Видин, Силистра, Хасково и Петрич.

Първият етап на 10-годишното издание ще се състои през май и юни на следните дати и в следните градове:

21 май, събота:

Карлово: паркинг на Kaufland Карлово на ул. „Теофан Райнов“ № 72.

22 май, неделя:

Видин: паркинг на Kaufland Видин на бул. „Паноя“ № 41.

28 май, събота:

Плевен: паркинг на Kaufland Плевен на ул. „Сан Стефано“ № 80;

Велико Търново: паркинг на Kaufland Велико Търново наул. „Краков“ № 2Б;

Варна: паркинг на Kaufland Варна  на ул. „Девня“ 24.

29 май, неделя:

Русе: паркинг на Kaufland Русе на бул. Липник № 8;

Силистра: паркинг на Kaufland Силистра на ул. „Н. Й. Вапцаров“ № 8.

4 юни, събота:

Хасково: паркинг на Kaufland Хасково на бул. „Съединение“ № 44.

Кюстендил: паркинг на Kaufland Кюстендил на бул. „Македония“ № 10.

Петрич: паркинг на Kaufland Петрич на ул. „Първомайски път“ № 1.

5 юни, неделя:

Стара Загора: паркинг на Kaufland Стара Загора на ул. „Стамо Пулев“ № 2.

Във всички градове събитията започват от 10 часа и продължават до 13 часа. Второто издание на „Книги за смет“ 2022 ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас и други градове, като повече подробности за есенните събития ще бъдат обявени допълнително.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Други дългогодишни партньори на инициативата са Община Пловдив, Община Бургас и Община Велико Търново, както и Българо-американска кредитна банка и някои от водещите български книжарници и издателства. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък. От първото издание на „Книги за смет“ досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.

За Credo Bonum

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За Smart Books

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011 г. Издателството е познато със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България

Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева. Вижте повече на www.kaufand.bg


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички