Кметът на „Лозенец“ иска да се събори „Златен век“

Вече е внесен документ в ДНСК

Кметът на „Лозенец“ иска да се събори „Златен век“ | StandartNews.com

Новият районен кмет на столичния квартал "Лозенец" Константин Павлов е отправил искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за издаване на заповед за събаряне на небостъргача "Златен век", съобщиха от "Демократична България".

Искането е подкрепено от становище, съдържащо правните основания за подобна мярка. Внесеният от Павлов документ ясно доказва, че разрешението за строеж на "Златен век" вече е загубило правното си действие, твърдят от партията.

Небостъргачът на "Артекс" стана повод за граждански протести,  строителството му беше спирано заради нарушения, а разрешителното на обекта беше поставено под въпрос.

В отделно искане, отправено до столичния кмет и главния архитект на СО, Павлов настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", така че да бъдат приведени предвижданията на подробния план с тези на Общия устройствен план в съответствие с действащите законови изисквания.

В момента казусът законно ли е спирането на строежа на небостъргача "Златен век" е във Върховния административен съд (ВАС), след като ДНСК обжалва решението на Административен съд-София град от 30 юли. Последното отмени забраната за строителство на 120-метровата сграда, наложена от строителния контрол през април. Тя бе издадена в разгара на гражданските протести срещу небостъргача и среща на инициативния комитет "Лозенец" с министър-председателя Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай