Кметът на Кърджали покани кардинал от Ватикана за откриването на монумент

Кардинал Гиксо поздрави делегацията ни за толерантността

Кметът на Кърджали покани кардинал от Ватикана за откриването на монумент | StandartNews.com

"Преди две години се срещнахме в София, където споделихме мисли за икуменическите и религиозни отношения между религиите. Фактът, че Вие сте тук, и то в този състав, потвърждава колко важен е диалогът между отделните вероизповедания, да споделяме общи ценности и да се борим заедно срещу злото в света. Благодаря за това Ваше посещение, Ватиканът има огромно значение за диалога между религиите, и се надявам този диалог да бъде изпълнен и продължен в бъдеще по примера, който дава Кърджали на света“.

С тези думи Негово Високопреосвещенство кардинал Мигел Аюзо Гиксо, префект на дикастерия на Ватикана за междурелигиозния диалог, приe делегация от Кърджали, включваща кмета доц. д-р Хасан Азис, главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, преп. отец проф.д-р Петър Гаренов и други лица от Главно мюфтийство.

„В знак на подкрепа и послание към вярващите, кардинал Гиксо положи подписа си върху снимка, на която заедно с Отец Петър и районният мюфтия Басри Еминефенди провеждаме поредната инициатива в подкрепа на междуетническия диалог в Кърджали. Имахме честта да представим модела на междуетнически диалог в Кърджали, който е плод на съвместните усилия на местната власт и представителите на двете религиозни общности – християни и мюсюлмани“, сподели кметът на Кърджали.

И още: „Представихме и идеята за изграждане на монумент в знак на приноса на междуетническия модел в Кърджали за просперитета на общината, за развитието на обществото, и за изграждане и възпитание на следващите поколения. Нашият модел на междуетническо разбирателство отдавна надхвърли границите на общината, на България, дори и на Балканите.

Получихме поздравления от кардинал Мигел Аюзо Гиксо за идеята за паметника с думите, че толерантността трябва да има своите видими символи и примери, като от своя страна му отправихме и покана да присъства на откриването на монумента“. 

В програмата на делегацията са предвидени множество срещи с високопоставени представители на папската базилика „Санта Мария Маджоре“, в която папа Адриан II приема Св. Св. Кирил и Методий и освещава българската азбука, на голямата Джамия и Ислямския културен център, базиликата „Сан Клементе“, в която е гробът на Св. Константин Кирил Философ, както и лична аудиенция при папа Франциск. Утре предстои и лична аудиенция в кабинета на Папа Франциск.

Снимки: Мехмед Билял, текст 24родопи

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай