Климатологът Матев отсече! Какво ни връхлита след 20 януари

Предстои наистина застудяване, предупреди той

Климатологът Матев отсече! Какво ни връхлита след 20 януари | StandartNews.com

Източник: БНР

Някои части на нашата страна от Коледа до днес направиха средни температури, подходящи за южните части на Гърция. Имахме типично гръцки климат, на Гърция, не която е близо до нас, а на която е по-близо до средиземноморието. Само след няколко часа обаче всичко ще си дойде на мястото. Предстои наистина застудяване.

Това прогнозира климатологът Симеон Матев в ефира на Нова.

"Ще се нормализират температурите. През новата седмица, в сряда сутринта, температурата ще падне и под -10 градуса, но все пак сме януари. Температури под - 15 градуса - -20 градуса е нормално да се достигат. Не е нормално да имаме 10-15 градуса и то с дни наред. Това застудяване ще вкарат времето в някакви нормални релси", каза още той. 

"Процесът вече започна, тази нощ валя и прегърмя по южната ни граница с Гърция. Тази валежна зона се изнася на изток, към Черно море, следващите часове ще вали интензивно над районите на Странджа. Като цяло минаваме доста късметлийски с това застудяване, защото процесите, които ще протичат, няма да са толкова активни, каквито сме свикнали да има - няма да има дебела снежна покрива в равнините, валежите няма да са с големи количества", обясни климатологът.

По думите му единствено в най-южните части ще паднат по-големи количества. "Но половината от тях вече паднаха и не предизвикаха преливане на реки. Все пак нивото на реките се вдига, но няма да предизвика опасно високи стойности", отбеляза Матев. 

Друг риск от опасност ще има утре сутринта в Североизточнна България, в понеделник в цяла северна и в нощта на вторник в цялата страна - този риск е свързан с преминаване на температурите от положителни в отрицателни.

"Ако пътното платно е мокро, ще започне да замръзва. Някои хора отвикнаха от тези опасности през зимата", припомни Матев и допълни: "С понижението на температурите дъждът ще премине в сняг, но валежите няма да са толкова интензивни, за да може поне децата да се зарадват на сняг. За ски обаче ще става". 

"При спускането на студове от Арктика насам се получават доста опасни ситуации, но този път ние сме пощадени. Наводненията са по-вероятни отколкото температури като минус 30-40 градуса. Вчера в Осло е измерена температура под 30 градуса. Според техните архиви такава температура никога не е измервана там, което показва, че при глобалното затопляне са възможни и такива мразовите сценарии. При нас по-вероятния сценарии са наводненията. И тази година ще ги има", категоричен бе Матев.

"Следващите дни не се очакват процеси, които да предизвикат наводнения", добави той.

"Паднат ли за по-малко от час 50 литра на квадратен метър, а това в нашата страна не е рядко явление, въпросната река става опасна", отбеляза специалистът. 

"Най-голямата сила на застудяването ще бъде в сряда и четвъртък, ще последва кратко затопляне, и отново ще има кратко застудяване. След това може да имаме пролетни температури. След 20 януари, според предварителните сценарии обаче, може да ни връхлети малко по-сурова зима", прогнозира климатологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай