Събота,

Хвърляме 1/3 от храната по празниците

От: Стандарт -
Хвърляме 1/3 от храната по празниците
A
A
A

Тази година ще изхарчим близо 2 милиарда лева за трапезата и подаръците. На фона на това в дните след празниците кофите често осъмват препълнени с ненужна или негодна вече храна. Според експерти всеки от нас изхвърля една трета от това, което е купил, съобщи Нова тв. По-добре да остане, отколкото да не стигне - водени от тази максима особено около празниците, в домовете ни влиза повече, отколкото можем да изядем. Дни по-късно част от парите ни под формата на храна отиват в кофата. Килограм след килограм, годишно успяваме да изхвърлим 670 тона храна на боклука.

„Българинът изхвърля средно 1/3 от всичко, което купува. Това означава, че всеки път като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно трябва да пресметнем, че 1/3 директно заминава в кофата”, коментира готвачът Божана Кацарова. За да не изхвърляме толкова много, съветът е да се замисляме какво купуваме и трябва ли ни наистина. „Мислете по-отговорно, когато пазарувате, задавайте си винаги въпроса: „Имам ли нужда от това нещо?”, каза още тя. Ако все пак сме се запасили ненужно, идва въпросът: „Можем ли да дарим храна организирано?” Вариант дават многобройните Facebook инициативи. Лорета Тодорова за трета година организира кампанията „Коледно чудо”. Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно положение. „Някак в ежедневието си все бързаме и не успяваме да помислим за тези неща, но когато има някой, който да те подкани – нещата се случват по-лесно”, коментира Тодорова.

За фирмите вариант са даренията към Хранителната банка, но има определени условия - храната да е в срок на годност, да не е нарушена опаковката й и да е с ясен произход. „Всяко производство и търговски процес неизбежно генерират брак. Те могат да се възползват от наличието на това решение – да се свържат с Хранителната банка, да доставят храната, а ние да я обслужим до онези, които най-много имат нужда от нея”, посочва Цанка Миланова от Българската хранителна банка. Голямото затруднение за фирмите идва от това, че всеки продукт трябва да се обозначава индивидуално с надпис „дарение“. Затова понякога и за бизнеса пътят на останалата храна към боклука се оказва по-бърз и по-лесен. И все пак от началото на годината в складовете на Хранителната банка у нас са получени продукти на стойност над 630 000 лева.

Според данни на Европейската комисия всички държави членки изхвърлят общо около 80 млн. тона храна годишно. Загубите от това са около 143 млн. евро. Обърнато в храна – по 178 кг на човек.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички