Хотели се натискат да прибират бежанци срещу помощи

Новата хуманитарна програма ще бъде отворена за всички места за настаняване

Хотели се натискат да прибират бежанци срещу помощи | StandartNews.com

Десетки са хотелите, които вече са се записали за новата хуманитарна програма за настаняване на разселени лица от Украйна, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Програмата предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране.

Всички изисквания и формата за записване са достъпни на https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

В к.к. “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6 години, казват от пресслужбата на кабинета.

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на ДАБ посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите демонстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай