Херо Мустафа: Българската икономика е готова за растеж през 2022

Тази година беше трудна, пандемията отне животи, заяви американският посланик

Херо Мустафа: Българската икономика е готова за растеж през 2022 | StandartNews.com

Тази година беше трудна. Пандемията отне животи. Имаше политическа несигурност, България премина през няколко избора. В световен мащаб има енергийна несигурност, но аз виждам потенциал да обърнем страницата, виждам надежда. Това заяви американският посланик Херо Мустафа, предаде БГНЕС.

Има ново правителство, отворено за диалог. Българската икономика е готова за растеж през 2022. САЩ и България са посели семената за едно плодотворно партньорство.

Наскоро отпразнувах втората си годишнина на поста си в България, добави Мустафа. Обиколих надлъж и нашир и се убедих колко силни са връзките между нашите две страни. Срещнах се с хора и са запознах с надеждите на хората за едно по-добро бъдеще. Населението на България е 7 милиона души, с мен имате 7 милиона и 1 жители, заяви посланичката.

Според нея, трите „И” са инвестиции, иновации и интеграция. Тя призова да инвестираме заедно в своето бъдеще. Бъдещето на нашите две нации е в инвестиране в по-добро управление, това ще позиционира нашите две държави да постигнат просперитет. Възстановяването ще бъде движено от по-високите заплати и инвестирането на европейски пари. Стокообменът спадна с 11 процента, но тази година наблюдаваме ръст от 25 процента за периода януари-септември. САЩ са инвестирали 2.5 милиарда долара, създали са 30000 работни места, посочи за пример Херо Мустафа.

Тя подчерта, че за да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. „Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзник. Искаме България да се придвижи напред в класацията на „Трансперънси интернешънъл”. Борбата с корупцията е област, в която АмЧам играе важна роля, коментира още Мустафа.

Тя обясни още, че са ключови за бъдещето на България инвестициите в диверсификация на енергийния микс. Трябва да се изберат западни решения - сътрудничество в ядрената енергетика. Планирали сме семинар за малките ядрени модули, каза Мустафа. Тя посочи още, че е възложено проучване за осъществяване на модернизацията на Топлофикация. САЩ предоставиха 1 млн. долара за модернизация на Топлофикация, добави още тя.

Херо Мустафа заяви, че партньорството със САЩ означава инвестиция в бъдещето. „Искаме силна България, работната група по Зеления пакт нае международна група за преход към бъдеще без въглища. Този преход се осъществи по добър начин за работниците. Целта е да имаме екологична среда”, заяви Мустафа.

По темата за иновациите, тя каза, че се изправяме пред все по-сложни предизвикателства. COVID-19 наруши доставките, а кибератаките увреждат компаниите. Иновациите ще намерят решение на тези предизвикателства. Основният износ на България за САЩ са компютри и електроника, това показва взаимноизгодният характер на сътрудничеството, подчерта Мустафа и призова съвместно да прилагаме постиженията на науката и технологиите за да отговорим на предизвикателствата като пандемията.

Нужна е интеграция на България със западните пазари. Дълбоко съм убедена, че заедно сме по-силни. България трябва да бъде интегрирана с ОИСР и еврозоната, тя трябва да се присъедини към тях. Бъдещето е на България. Имате потенциал да станете силен регионален енергиен център с интерконектора България-Гърция. Винаги съм се застъпвала за него и ще продължа да се застъпвам, подчерта още посланичката.

С гордост отбелязваме покупката на F-16. Продължаваме да работим активно в Черно море. В нашия взаимосвързан свят бизнесът не е само печалба. Частният сектор трябва да има ролята за справяне със социалните недъзи. В България положителни промени се осъществяват в толкова много сфери, въпреки толкова много предизвикателства, каза Мустафа и обобщим, че повишените инвестиции, иновации и интеграция благоприятстват българската и американската икономика. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай