Х. Александров: Мерките на Каракачанов са добронамерени

„Никога не сме били в обятията на циганите, а в обятията на собствените страхове”, смята социалният антрополог...

Х. Александров: Мерките на Каракачанов са добронамерени | StandartNews.com

„Българската общност вървим по пътя на свободата и развитието. Но вървим трудно. Българските политически гледат да оцеляват и не гледат напред. В някаква степен общността изостава от своите политици. Проучванията показват, че българите се чувстват изоставени и недобре водени”, заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването „Беновска пита” по Канал 3.

Той коментира концепцията на ВМРО за интеграция на циганите. „Никога не сме били в обятията на циганите, а в обятията на собствените страхове”, обясни още той като даде пример с апокалиптичните прогнози, че страната умира.

„Много отдавна циганин не е етническа категория, а социална. Тя е синоним на пропаднал човек и затова се приема за обидна. Българите не са дискриминационно настроени по принцип. Категорично не сме виновни ние за проблемите. Винаги и двете страни са виновни. Нещо между двете общности се проваля. Ние прехвърляме  топката на институциите, но те нямат много опит да работят в демократична и либерална среда и затова не винаги се справят добре”, каза още Александров.

„Тезите на вицепремиера не са лоши. Те са добронамерени. Например премахването на гетата. Но мерките, които предлагат, бих казал, че са безпомощни”.

Анализирайки конкретните мерки той коментира: „Не е лоша идеята за образование, но въпросът е дали искат да учат. Но много по-добре би било да ги обучат и да им се намери работа. Предложението за ограничаване на раждаемостта ще му спечели политическа подкрепа. И аз разглеждам тази концепция, не като мерки. Тя ще послужи като пръчка, с която ще събере електората в кошарката си. Това е една доста рационална позиция в смисъл на подкрепите на позициите. И за де не звучи, че само се подигравам, ще кажа, че либералните политики са провалени”.

Той коментира разликите в позициите и постоянните словесни престрелки между правителство и президентство. Той описа с една дума отношенията между Бойко Борисов и Румен Радев, а именно съперничество. „Напрегнато, вълнуващо и доста забавно на моменти”, поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай