Казанлък ще домакинства международен конгрес по тракология

Казанлък ще домакинства международен конгрес по тракология | StandartNews.com

Стара Загора. Казанлък ще бъде събере учени и изследователи на тракийската цивилизация. Тринадесетият международен конгрес по тракология ще се проведе през септември 2017 г. и негов домакин ще бъде Градът на розите и на тракийските царе. Това стана ясно на днешната среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова с трима авторитетни учени - доц. д-р Христо Попов, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, проф. д-р Светлана Янакиева от Центъра по тракология при БАН и проф. д-р Тотко Стоянов от СУ „Св. Климент Охридски". И трите института са съорганизатгори на големия научен форум. Първият конгрес по тракология е бил проведен в далечната 1970 г., а преди Казанлък домакини са били Истанбул, Амстердам, Тарговище (Румъния) и други градове.

След срещата си с кмета Стоянова доц. д-р Христо Попов представи на своите колеги, на десетки малки любопитковци и на казанлъчани две изложби в историческия музей „Искра". Това са експозицията „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността". Тя е част от програмата, посветена на децата, и пренася съвременния човек чрез света на детето в древността.

Представените находки са от фонда на Националния археологически музей при БАН. Втората изложба носи заглавието „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст" и е посветена на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил, която отбелязахме през 2014 г. Експозицията включва 24 табла с фотоси и 25-минутен документален филм за славната и трагична епоха на един от най-великите български владетели.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай