Кацаров обяви кога да очакваме локдаун

Тоталитарното ни минало било причина за ниския брой ваксинирани у нас

Кацаров обяви кога да очакваме локдаун | StandartNews.com

Въвеждането на локдаун остава единствената алтернатива, ако сегашните мерки със "зелен сертификат" не дадат резултат. 

Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по инициатива на словенското председателство. На нея здравният министър запозна посланиците със ситуацията в страната и основните предизвикателства пред правителството и българския народ в разгара на поредната пандемична вълна, съобщиха от здравното министерство.

 „За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород“, заяви Кацаров по време на срещата. „Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици, затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла“, допълни той.

Министърът увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни. Министър Кацаров подчерта пред посланиците, че ако въведените мерки със „зелен сертификат“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той припомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори. „Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, заяви още здравният министър.

Д-р Кацаров обясни на посланиците двете основни предизвикателства пред управлението на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана. Служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи.

Второто предизвикателство е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече 6 месеца. В битката си за гласоподаватели политическите партии използват служебното правителство като боксова круша. „Някои от тях са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората“, оплака се министър Кацаров. Правителството, по думите му, се налага да понесе всички политически удари и в същото време да предприема мерки за извеждането на страната от здравната криза.

По отношение на ниските нива на ваксинация у нас д-р Стойчо Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни. В последните 10-15 години страната ни се управлява от популистки правителства, които ни превърнаха в модел на корумпирана държава. „Този начин на управление с ширеща се корупция, популизъм като основна политическа визия има своите последици. Настъпва деморализация, хората започват да губят ориентири за добро и зло, създава се недоверие към властта и към демокрацията дори. На тази почва много лесно проникват сред населението мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се използват за нещо друго, а не за превенция“, коментира д-р Кацаров. Той бе категоричен, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят. Това не е така и масовото ваксиниране след въвеждането на зеления сертификат го доказва. „Повечето от протестите са политически и партийни, част от предизборнната кампания“, заяви той и увери, че ситуацията с пандемията в страната е тежка, но все още е под контрол. Д-р Кацаров бе категоричен, че все още може да се избегне локдаун и да се излезе от кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай