Касата няма да избира с кого да работи

Касата няма да избира с кого да работи | StandartNews.com

София. Депутатите отложиха за неограничено време възможността здравната каса да избира с кои болници да работи. Това стана с приемането на Националната здравна стратегия от ресорната парламентарна комисия.

В момента касата е задължена да плаща на всички клиники, които искат да имат договор с нея. Парите й обаче не стигат, а болниците са повече от нужното. Затова здравното министерство предлагаше да се въведе възможност касата да договаря само с толкова болници, колкото са нужни да ни лекуват. Този текст залегна в проекта на ведомството за здравна стратегия и в предложенията за промени в закона за здравното осигуряване. Очакваше се новото правило да заработи от догодина.

Депутатът от ГЕРБ Семирх Абу Мелих обаче предложи в стратегията да се запише, че касата ще избира с кои болници да работи, когато се демонополизира и частните фондове станат равноправни нейни конкуренти. Това обаче не се очертава да стане през тази и дори през следващата година. Предложението на ГЕРБ бе подкрепено от управляващото мнозинство, с което здравната стратегия се промени. Така касата няма да може да избира с кои болници да работи и догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай