Касата дала 741 млн. лв. на болниците

Касата дала 741 млн. лв. на болниците | StandartNews.com

София. 741 млн. лева са получили болниците за първите шест месеца на годината. Това е 62% от планирания им бюджет, съобщи в парламента директорът на Националната здравнооситурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. Според него преразходът не е проблем, тъй като малкият резерв от 260 млн. лева ще отиде за клиниките. Не е ясно обаче откъде касата ще намери пари и за останалите пера, тъй като преразход има навсякъде.

Най-голямо е надвишаването на харчовете за лекарствата на онкоболните. При планирани 90 млн. лева реалните разходи ще са 156 млн. лева, за което вече вестник "Стандарт" информира. Основната причина за презхода е в това, че се минава много бързо от първа на трета линия химиотерапия, обясни д-р Цеков. Разликата в цената пък е огромна - от 250 лева на 20 хил. лева. Трябва нов режим за отпускане на лекарствата, каза още шефът на НЗОК.

Преразход беше отчетен и в потреблението на талони за специалисти. Лекарите са усвоили 52% от бюджета си, или 92 млн. лева.

Най-вероятно ще има промени на правилата, които НЗОК готви, за финансиране на медицинските изделия. Д-р Цеков обаче не уточни какви ще бъдат те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай