Кървав римейк

Кървав римейк | StandartNews.com

Зловещият въпрос е къде е следващата сцена, избрана от терористите

Римейкът на кървавия филм, чиято премиера беше в Париж на 7 януари, беше представен в събота в Копенхаген без предварителен шум. За сметка на това обаче ехото ще отеква дълго. Привържениците на максимата "Око за око, зъб за зъб" не се стърпяха да изчакат и 40 дни от парижките екзекуции и напомниха за себе си, повтаряйки по свой начин, че свободата не е гарантирана и трябва да се брани. Занапред пък датчаните едва ли ще свързват Деня на влюбените само с рози, обяснения в любов и червени балони във форма на сърца.

Дойде редът на Дания. 39 дни след нападенията срещу сатиричния седмичник "Шарли Ебдо", Монруж и супермаркета "Ипер Каше" в Порт дьо Вансен, Копенхаген стана жертва на двойна атака срещу сравними мишени, но слава Богу с по-малко кръв. Първо куршумите полетяха срещу културен център, приютил конференция за свободата на словото, след което, за да бъде истински римейк,

кръвта потече близо до синагога

Сценарий, копиран точка по точка от Париж, но пък за щастие зле отигран. Дания ще изпрати две жертви и ще лекува тежките рани на органите на реда, но пък избегна две масови убийства.
Конференцията трябваше да почете осакатеното сатирично издание "Шарли Ебдо", което преди повече от месец се раздели с водещите си карикатуристи. "Изкуство, богохулство и свобода на словото" бе темата, събрала защитниците на свободата, сред които и шведския карикатурист Ларс Вилкс, изобразил пророка Мохамед като куче през 2007 г. Няма съмнение, че основната мишена е бил именно шведът,

чиято глава Ал Кайда оценява на 100 000 долара

Наградата обаче няма да бъде присъдена, тъй като карикатуристът остана невредим. Нападението беше и срещу Франция, тъй като посланикът й също е бил на срещата.
За джихадистите в Дания отдавна има нещо гнило. Преди близо десет години, на 30 септември 2005 г., датският ежедневник "Юландс постен" публикува дванайсет карикатури на пророка Мохамед, за да повдигне въпроса за автоцензурата сред датските карикатуристи. Публикацията постави началото на криза, чиято кулминация достигна в началото на 2006 г. с демонстрации в много мюсюлмански държави. Курт Вестергаард, който нарисува пророка с тюрбан във формата на бомба, стана обект на няколко опита за убийство и все още живее под засилена полицейска охрана. В знак на солидарност с датчаните много вестници, сред които и "Шарли Ебдо" препечатаха обидните за мюсюлманите карикатури.
Нападението в събота не беше неочаквано. Не беше ясно само на коя сцена ще потече кръвта. "След "Шарли Ебдо" се опасявахме от нова атака", потвърди генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар. "Виждаме ясно, че ултрарадикалните групировки водят война срещу свободата на словото, срещу свободата да критикуваш религиите и срещу свободата просто да дискутираш всички тези въпроси", добави той.

Впоследствие всички се почувстваха датчани, но този път критиката измести гнева. "Колко още невинни хора трябва да умрат, за да се стреснат европейските държави и вземат заплахата на сериозно. Къде са по дяволите датските служби", попита в социалните мрежи иранският карикатурист Киануш, намерил политическо убежище в Париж.
"Има един психологически ефект, според който колкото повече се успокояват нещата, толкова повече ти се струва, че нищо няма да се случи. Но погледнато от по-рационална перспектива, рискът от ново нападение става все по-голям със завръщането на нещата към нормалното им състояние." Думите бяха изречени неотдавна от шведския карикатурист Ларс Вилкс, а доказателството дойде в събота. Дания мина по реда си, но къде ли ще бъде представен следващият римейк?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай