Княз подари картина за 140 г. българо-руски връзки

Румен Петков връчи на княз Лобанов-Ростовски почетния знак по повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия

Княз подари картина за 140 г. българо-руски връзки | StandartNews.com

Картина, посветена на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия, подари княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски на Светия синод. Тя изобразява делегацията, начело с митрополит Климент, която през 1896 година посещава министъра на външните работи на Руската империя Алексей Лобанов-Ростовски. Румен Петков връчи на княз Лобанов-Ростовски почетния знак по повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Потомъкът на руския дипломат отбеляза: „Картината е посветена на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия. Отношенията между Русия и България не са били много спокойни за тези 140 години и 4 пъти отношенията са били прекъснати по разни причини. Тази картина ни показва българска делегация, която отива в Санкт Петербург да моли Русия да възстанови дипломатическите взаимоотношения и тя е приета от министъра на външните работи на Русия – една от трите и най-голямата империя на своето време. България тогава беше даже незначима точка на картата на Европа. Независимо от това министърът на Руската империя има огромно уважение към митрополит Климент заради неговите високи духовни и интелектуални качества, освен това е бил в затвора заради проруската си ориентация. Много бих се радвал, ако тази картина напомня за уважението, което министърът на Руската империя е имал към българския духовник“, каза княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.

От страна на Светия синод картината бе приета от Мелнишкия епископ Герасим, който благодари за дарението: „Ще помним онези времена, когато политиците са имали голямо уважение към духовниците. Искрено се надяваме тези времена да се върнат и в най-новата ни история. Когато обществото по-често се вслушва в гласа на църквата, резултатите според нас са добри и по-устойчиви. Времето бързо се променя, а църквата пази в устоите си непреходни и вечни истини. Затова много често нашите братя по вяра от Русия се чувстват много добре на наша земя, защото наистина вярата ни обединява и църковнославянският език, на който служим се е запазил през годините”.

Румен Петков определи картината като най-ярката илюстрация от онова време на славянството, на православието, на мотивите за най-честната в историята на света война: „Защото корените на войната са в народното настроение в Русия, което е породено именно от общото ни православие, от славянския дух. Почитта, която министърът на външните работи на Руската империя, показва към българския духовник, е еманация на това усещане за общност и вяра. Благодаря на княза за волята му да дарява на българските институции. Той е най-големият дарител на Природонаучния музей и затова беше отличен от ръководството на БАН. Той е човек, който не спира да търси и да предоставя на България исторически факти и емблеми от целия период на следосвобожденското ни развитие. Установяването на дипломатическите ни отношения и динамиката след това е един същностен момент”, заяви председателят на ПП АБВ.

„Днешният ден е символ на 140-годишни взаимоотношения", каза още княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски. В контекста на днешния ден князът коментира, че съвременните отношения между България и Русия съвършено не отразяват реалността. "Пресата в България отразява вражеско отношение към Русия. Трагедията за мен е, че няма адекватна подкрепа от Русия към българските медии". Той призова за противодействие към лъжите за историята на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай