Карлово с поклон пред Левски. Силни думи на Росен Желязков

Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм

Карлово с поклон пред Левски. Силни думи на Росен Желязков | StandartNews.com

Възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово отбеляза 151-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза Желязков. По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Биографиите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер и да разберат защо той успя да направи това, което никой преди и след него не успя, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи, допълни кметът.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Програмата продължава в Народно читалище "Васил Левски 1861 г." с възпоменателния спектакъл "Моят Левски" на СУ "Васил Левски" - Карлово.

Отбелязването на годишнината ще продължи и утре. В храм "Успение на Света Богородица" ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски. В 11:00 часа ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски и шествие до родната му къща.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай