Неделя,

Каримански успокои пенсионерите, как ще ги компенсират

От: Редакция -
Каримански успокои пенсионерите, как ще ги компенсират
A
A
A

До няколко дни ще стане ясен механизмът за компенсиране на пенсионерите, които са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември.

Това стана ясно по време на среща на председателите на парламентарните комиисии по труда и социалната политика и по електронно управление Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански с кмета на на община Троян Донка Михайлова. 

"Това, което можем да направим дотогава, е до края на юни пенсионерите да са спокойни, че ще получат не по-ниски от края на декември 2021 г.", посочи Каримански. Той настоява да бъде проверен начинът, по-който НОИ изчислява пенсиите.

Арабаджиев обясни, че няма по-ниска януарска пенсия спрямо декемврийската. "Става въпрос за разликата с намалената ковид добавка - декември от 120 лева, а януари - 60 лева. Има пенсионери, които са взели по-малка обща сума. Това се дължи на начина, по който е направена актуализацията на пенсиите - не с фиксиран процент всяка една пенсия, а чрез стажа и броя на годините, които всеки пенсионер има", каза народният представител.По думите му, на коалиционно ниво е решено до края на юни да се направи анализ на пенсионната система, така че да се види какви дефекти има в момента и по какъв начин ще се върви напред, тъй като очакванията на пенсионерите са юни тези 60 лева да бъдат включени към пенсията им, а да не се продължава с добавките.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички