Кърджалийските медици ще протестират символично на 15 май

Кърджалийските медици ще протестират символично на 15 май | StandartNews.com

Кърджали. Районната лекарска колегия в Кърджали реши единодушно да подкрепи протеста, обявен от европейските лекари на 15 май. В деня на акцията медиците ще останат на работните си места и ще носят лентички с български трикольор и знамето на ЕС в съпричастност към общоевропейския протест. Ще бъде изчетена и декларация на БЛС за спешните мерки, необходими за по-качествено българско здравеопазване.

"Настояваме за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане. Искаме и за незабавната отмяна на ПМС № 94 от 24 април т. г., с което се регламентират методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ", коментира д-р Магдалена Маринова, председател на колегията.

Лекарите от Източните Родопи се опасяват, че новата методика ще доведе до несигурност и забавяне при заплащане на извършена медицинска дейност в лечебните завадения и създаване на листи на чакащи пациенти. Според тях системата за специализация на млади лекари е доста тромава и демотивира младите специалисти да работят извън столицата, а част да търсят реализация и в чужбина.

Медиците от Кърджали се присъединяват към колегите си от страната и дават срок до 30 май да се извърши актуализация на бюджета на Здравната каса, като заявяват, че ако това не се случи, ще подкрепят БЛС за организиране и провеждане на национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай