Карантината увеличила домашното насилие у нас

Нараства броят на подобни сигнали

Карантината увеличила домашното насилие у нас | StandartNews.com

Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на карантина и социална изолация, отчитат от "Асоциация Анимус". От 13 март, когато бе обявено началото на извънредното положение, до 22 април са постъпили 170 сигнала. За същия период на миналата година броят е 153.

Телефоните, на които могат жертвите да потърсят помощ са:  0800 1 8676 или 02 981 7686, както и на e-mail: [email protected].

"Откакто е започнало извънредното положение, сигналите, които постъпват при нас, са доста по-тежки и по-специфични.

Не, че преди това не е имало случаи на сериозно физическо насилие или психически тормоз, но откакто е започнала тази продължителна социална изолация, повечето обаждания показват завишаване на тежките случаи”, разказа в интервю за БГНЕС Атанас Киров, координатор на националната гореща телефонна линия

"Една продължителна изолация довежда до фрустрация, до образуването и натрупването на напрежение, което води до агресивни прояви, ако не може да бъде снижено.

Това се отнася както до мъже, така и до жени и деца. Във всяко семейство има конфликти, въпросът е как се разрешават в рамките на семейната единица. Ако няма здравословен диалог, напрежението се натрупва и конфликтът ескалира", подчерта експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай