Караджов каза защо второкласните пътища са на юфка

Вицепремиерът подчерта, че актуалният обхват на системата за тол такси създава прекомерно голямо натоварване на републиканската пътна мрежа

Караджов каза защо второкласните пътища са на юфка | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов постави основен акцент върху справедливостта при плащането за преминаването по пътищата на страната по отношение на гражданите с леки автомобили и тежкотоварните превозвачи на дискусия с браншовите организации и представители на малките и средните превозвачи в България за тол системата, която се излъчи в профила на вицепремиера във Фейсбук.

Сред поставените от вицепремиера въпроси към бранша е дали е справедливо българските граждани да продължават да плащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите - не, както и дали е справедливо гражданите с леките си автомобили да плащат два пъти повече от превозвачите с тежкотоварните автомобили.

Караджов изтъкна, че републиканската пътна мрежа, която се стопанисва и за която се харчат пари от бюджета, е малко над 20 000 километра, а тежкотоварният трафик плаща едва 15 процента за ползването на тази мрежа. Сравнение с тол таксуването, например на автобус над 12 тона, спрямо съседни на България страни, показва между 10 и 20 пъти по-ниски цени спрямо съседните държави.

По думите на министъра основната причина за отчитаните в България резултати е взетото още на старта на тол системата решение за намаляване на тарифните ставки и въвеждането на нулева ставка за пътищата от втори клас. Той напомни, че това е била временна мярка заради пандемията и допълни, че разговорът по темата трябва да бъде продължен. Тол системата в страната е въведена за заплащане на мрежа с дължина от 6050 километра, но реално е изключена второкласната мрежа и се таксуват само 3115 километра, допълни Караджов. През 2020 г. са събрани 267 млн. лева от винетни такси и 111 млн. лева от тол такси, през 2021 г. - 271 млн. лева от винетни такси срещу 158 млн. лева от тол такси, каза министърът. Всички автобуси, преминали през държавата ни миналата година, са генерирали 1,6 млн. лева, каза министърът и посочи, че текущата тарифа в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите тарифи в Европа.

Вицепремиерът подчерта, че актуалният обхват на системата за тол такси създава прекомерно голямо натоварване на републиканската пътна мрежа, която остава извън обхвата от тол таксуването, защото, по думите му е икономически много изгодно да се заобикалят маршрутите с платена тол такса и да се преминава по второкласните пътища, за което нищо не се плаща.

Караджов напомни, че тази мрежа никога не е била проектирана и не може да издържи на толкова интензивен и тежък трафик. "Както ми пишат част от гражданите, по определени маршрути пътищата станаха на юфка", каза вицепремиерът, цитиран от "Дарик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай