Капан на морето! Огромно напрежение

Какво казват спасителите за тези дни

Капан на морето! Огромно напрежение | StandartNews.com

Силен вятър мелтем и мъртво течение, което рибарите наричат сулган, владеят плажовете по Черноморието. Повече от седмица мъртакът не стихва в Бургарско, където спасителите вадят по няколко човека на ден от морето.

На север също опасните явления са изправили морските стражи са на нокти, защото са се образували много дънни ями, които са невидими и не позволяват на летовниците да се върнат на брега. Това разказаха спасители, с над 30-годишен стаж по най-натоварените северни и южни плажове у нас.

С дни продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив. След Преображение Господне, морето се “обърна” и опасни подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. От 2 август, когато се чества Илинден по старому и поверието гласи, че морето взема жертви, инциденти има всеки ден.

“В момента се намираме периферията на една обширна област на висока налягане и ветровете при земята са насочени от североизток-изток. Такова ще е положението и през последната десетдневка на август. В източните райони ще духа пак такива ветрове. Събота и неделя всички трябва да бъдат особено внимателни за мъртвото вълнение.

Особено на юг от Обзор, защото вълнението там беше по-силно. Такива са плажовете на Слънчев бряг, на Черноморец, те са опасни. Винаги трябва да се следят напътствията на спасителите, защото нашето крайбрежие е едно от най-динамичните на Черно море”, обясни метеорологът Петър Янков.

“От Преображение насам, морето е опасно. Флагът е непрекъснато червен и не трябва да се влиза. Само трупайте тен. Чакаме, мъртвакът да се усмири. Август е. Морето не е до колене”, казват морските стражи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай