Кантарджиев каза ще се кандидатира ли за кмет

Той коментира и грипната вълна

Кантарджиев каза ще се кандидатира ли за кмет | StandartNews.com

Бившият шеф на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев отхвърли твърденията, че ще се кандидатира за кмет на София. Той опроверга още спекулациите, че по време на работата си в Щаба за борба с Ковид-19 е получавал заплата от 35 000 лв.

Пред Bulgaria ON AIR здравният експерт посочи, че българите "са се поразглезили и са забравили, че вирусните инфекции, извън грипа и коронавируса, се върнаха след премахването на маските".

"Бременните, пълните хора и възрастните са в най-голям риск. Към момента боледуват и много деца. Тези до 4-годишна възраст и тези от 4-19 години боледуват най-много, тъй като са най-мобилни", смята той, но не подкрепя силовото въвеждане на мерки.

По думите му вероятността след Ковид да прихванеш и грип е изключително висока заради отслабения имунитет. Той изтъкна, че информацията за появата на "флурона" не бива да ни притеснява. Той успокои, че "няма нищо толкова страшно" и посъветва хората, преболедували вирусна инфекция, да се пазят от други такива поне месец след това. 

"Времето за противогрипните ваксини мина, защото вече имаме епидемично разпространение на грипа. Пикът ще бъде в края на януари или през февруари", предупреди проф. Кантарджиев и допълни, че при новия подвариант на Омикрон "и да си боледувал, пак ще боледуваш", а ако си се ваксинирал - "боледуваш по-леко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай